Ślizg mechanizmu podnoszenia szyby

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

Postprzez rafaliskoMK3 » 6 sie 2012, o 22:50

Witam
mam takie pytanie czy ślizgi trzymające szybę w mechanizmie podnoszenia różnią się między sobą w wersji manualnej a elektrycznej??
czy może sam ślizg jest taki sam...??

bo musiałbym wymienić ślizg w elektrycznym podnośniku w drzwiach od pasażera i jak już to wolałbym kupić podnośnik manualny bo jest tańszy. Uszkodziło się gniazdo plastikowe w którym siedzi zaprasowany ołów linki który ciągnie ślizg wraz z szybą. Pod koniec ruchu jakieś 5 cm przed zamknięciem zaprasowany kawałek ołowiu wpada w fasolkę która jest wycięta w prowadnicy i zachacza się o nią i powstaje przy tym czasami glośny strzał.

Miał ktoś kiedyś może taki przypadek?? Może da się to jakoś naleczyć?
rafaliskoMK3
Czytacz

Postprzez maciej78 » 7 sie 2012, o 16:30

powie tak - kiedys mialem podobny problem
w tylnych drzwiach rozwalil mi sie uchwyt trzymajacy szybe (do niego jest mocowana linka)
ja mam elektryke. Ale udalo sie dostac od manuala, byl taki sam
na szrocie porownalem moja uszkodzona czesc do sprawnej od manuala.

Dziala do dzis.
maciej78
Gaduła

Postprzez rafaliskoMK3 » 7 sie 2012, o 21:08

na 100 % nie wiemy ale bardzo możliwe jest że jednak podejdzie...
no bo kurcze szyna prowadząca ślizg jest taka sama tu i tu tylko że ma inną blachę mocującą (mocowanie silnika w wersji elektrycznej) a szyba jest tak samo wciągana do góry poprzez zaprasowaną tulejkę na lince więc powinno pasić :)
jeśli się mylę niech ktoś coś sprostuje albo niech się podzieli jeśli miał z tym doświadczenie
i tak dzięki za odp ;D
rafaliskoMK3
Czytacz

Postprzez mloody167 » 11 sie 2012, o 21:14

też podczepie się do tematu, bo właśnie przymierzam się do zamontowania u siebie w golfie elektryki szyb. Mam już prawie wszystkie diwajsy, lecz brakuje mi akurat lewego mechanizmu ( silniczek mam ) i wiązki w deskę ( ale da się to ogarnąć, bo ojciec jest mechanikiem i bardzo dobrze ogarnia elektrykę )
mloody167
Berbeć

Postprzez pablomed » 17 sie 2012, o 22:42

rafaliskoMK3, mloody167, sam ślizg to może i jest taki sam, ale cały mechanizm z linką już nie i od manuala nie pasuje. Jesli macie silniki to za 8 dych dokupcie zamiennik - mechanizm bez silnika a silnik swój się przykręca do niego. Linkę z tym co nazywasz ołowiem a jest stalą można przymocować do uchwytu szyby obwiązując kawałkiem drutu lub opaską samozacikową i będzie sie trzymac jak talala
pablomed
Members

Postprzez rafaliskoMK3 » 20 sie 2012, o 19:59

dzięki :) w wolnej chwili zabacze co da sie zrobić z tą opsaką samozaciskową :) pozdrawiam

można zamknąć
rafaliskoMK3
Czytacz

- - -

Powrót do Wnętrze