światłowody w panelu nawiewów.

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

Postprzez killah » 4 wrz 2011, o 21:15

elo

temat był poruszany kilkukrotnie z tego co szukałem ale nie znalazłem info co mam zrobić jak pokrętła nie świecą równomiernie.

Problem jest taki że pokrętło po prawo jest dostatecznie podświetlone i wszystkie ikonki są widoczne. Środkowe wiadomo że będzie dobrze oświetlone.

Za to lewe świeci tak że cyfrę 0 ledwo widać a potem czym dalej (tj 1 2 3 4) już świecą coraz lepiej.

Fotkę chciałem zrobić ale się nie udało moim aparatem. Ale pewnie wiadomo o co mi chodzi. Co się mogło stać ze światłowodem że nie przewodzi na pokrętło po lewo?
killah

Postprzez strzeliniasty » 4 wrz 2011, o 21:32

mozliwe ze masz swiatlowody plastikowe zamienione

u mnie bylo to samo jak zle zalozylem ale teraz jest wszystko OKI

ten "szerszy" powininien byc po stronie wyboru storny nawiewu (szyba, nogi itp) a ten "wezszy" powinien byc przy wentylatorze
strzeliniasty
Members

Postprzez killah » 4 wrz 2011, o 21:35

jeszcze jedna sprawa. mam wrażenie że góra regulacji ciepło-zimno jest oświetlona na biało Oo po bokach jest zielone.

Ma to jakiś związek z zieloną obudową żarówki? by ją łatwiej wsadzić ta osłonkę założyłem dłuższym końcem do dołu.

Może ktoś pomyśli że dziwny temat bo mam golfa od 2k9 ale dopiero teraz zachciało mi się to naprawiać..
killah

Postprzez strzeliniasty » 4 wrz 2011, o 21:38

killah, za minute zrobie foto i ci wkleje oki jak wygladaja zarowki jak wygladaja swiatlowody i cala reszta za minute jestem spowrotem

[ Dodano: 2011-09-04, 21:57 ]
oki juz mam

swiatlowod wentylatora

<
504b1e864acfd01fgen.jpg

swiatlowod wyboru nawiewu (szyba nogi)

<
6d495b6611a0a0begen.jpg

swiatlowod ogrzewania (wystajace elementy powinne spotykac sie z zarowka wewnatrz nawiewow )

<
fc52a4ed24841d2cgen.jpg

diody pod panelem (biale do swiatlowodow wentylatora i wyboru kierunku, niebieska i czerwona do ogrzewwania)

<
385a13851cd51ac7gen.jpg

tak maja wygladac swiatlowody zamontowane pod panelem

<
501aed963e436ba0gen.jpg

<
d8e80553ac848e72gen.jpg

tak to wyglada u mnie
Obrazek

jak widzisz nie mam zalozonych swiatlowodow od ogrzewania i dlatego u gory sa nieoswietlone a lekko zaciemnione miejsca to wida diod (za male musze dodac jeszcze po jednym komplecie)
strzeliniasty
Members

Postprzez killah » 4 wrz 2011, o 22:03

całkiem niezły efekt ale to jak rozumiem nie jest oryginalna instalacja? Ja takich diodek nie mam tylko mam 1 żarówkę pod środkowym pokrętłem.

ale dzięki wielkie za opis każdej części. Jutro sprawdzę czy mam tak samo u siebie. Pozdejmuję, poczyszczę i może w sklepie żarówkę 2w znajdę.
killah

Postprzez strzeliniasty » 4 wrz 2011, o 22:07

killah, ja mialem cos takiego zamontowane takie cos tylko ze swiecilo na zielono (nienawidze tego koloru) i michalqqr zamienil jedynie diody zielone na biale i to tyle

Obrazek
strzeliniasty
Members

Postprzez killah » 4 wrz 2011, o 22:10

ok to teraz rozumiem dlaczego masz czerwone końcówki pokręteł.

Jutro napiszę jak przebiegła naprawa i czy już to wygląda jak powinno wyglądać. Jak doprowadzę lewe pokrętło do stanu w jakim jest prawe to będę zadowolony ;P
killah

Postprzez Artur G » 4 wrz 2011, o 22:29

U mnie lewe pokrętło też słabo świeci. Może tak już jest.
Artur
Artur G
Czytacz

Postprzez prezesik » 4 wrz 2011, o 23:22

ja mam podobnego "pajaka" pod pokretlami jak produkuje achamerski, ale zrobiony samodzielnie od podstaw. W srodek pokretel dalem po jednej bialej diodzie z lampki diodowej z targu, reszta to zielone diody 12v.
Musze u siebie zamontowac ori podswiwtlenie i sprawdzic jak u mnie bedzie swiecilo, tylko zamiast zarowki dam zielona diode na 12v, ktora wczesniej zmatowie, bo swieci punktowo.
prezesik
Members

Postprzez killah » 5 wrz 2011, o 18:16

elo

pomyłem wszystkie plastiki, ramki itp etc i efekt jest taki i nawet mnie już zadowala (w rzeczywistości jest jaśniej bo aparat słaby):

Obrazek

jak widać tylko 0 jest niedoświetlone i już wiem czemu:

Obrazek

Nie wiem dlaczego ten plastik ma taki łuk w miejscu gdzie jest cyfra 0. Wygląda to na seryjne ale dlaczego to nie mam pojęcia. Sądzę że gdybym dostał plastik taki jak masz ty (na focie nie widać żadnego łuku w tym miejscu) to 0 było by oświetlone tak jak cała resztę.

Dodatkowo połamałem pająka na pół... nie da się/nie umiem wsadzić tej białek osłonki tak żeby czubek zielonej osłonki na żarówkę był na górze:

Obrazek

Ostatecznie się udało i regulacja ciepło-zimno nie świeci już na biało na górze. Jednak za cenę połamanego pająka ale jak na razie nie widać problemu z tym zwiazanego.

Miałem też wsadzić żarówkę 2.3 W tam zamiast 1.2 ale te co kupiłem okazały się wadliwe. Sprzedawca dał mi 1x 1.2 i 1x2.3 z czego ta 2.3 się tylko żarzy a nie świeci... muszę kupić inne i zobaczymy jak będzie potem. Tak czy siak poszukam plastiku bez tego wygięcia.

Acha u mnie napis Air Kondyszyn był od środka zaklejony na czarno. Też nie wiedzieć czemu.
killah

Postprzez prezesik » 5 wrz 2011, o 21:17

Super wyszło :super:

[ Dodano: 2011-09-05, 21:34 ]
killah napisał(a):jak widać tylko 0 jest niedoświetlone i już wiem czemu:

wg mnie jakbyś miał wersję bez klimy to "0" byłoby jak u mnie "na godzinie 5", a Ty masz na g. 10. Prawdopodobnie ktoś przed Tobą mógł już wymieniać panel nawiewu.
prezesik
Members

Postprzez killah » 5 wrz 2011, o 22:20

prezesik25 napisał(a):Super wyszło :super:

[ Dodano: 2011-09-05, 21:34 ]
killah napisał(a):jak widać tylko 0 jest niedoświetlone i już wiem czemu:

wg mnie jakbyś miał wersję bez klimy to "0" byłoby jak u mnie "na godzinie 5", a Ty masz na g. 10. Prawdopodobnie ktoś przed Tobą mógł już wymieniać panel nawiewu.

a Ty też masz takie wygięcie w tym miejscu co ja na tym światłowodzie ?
killah

Następna strona

- - -

Powrót do Wnętrze