Szyber sie nie domyka

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

Szyber sie nie domyka

Postprzez prezesik » 30 kwi 2011, o 21:35

Witajcie.
Mam problem z szybrem. Lewa strona szybra podczas zamykania nie powraca na swoje miejsce.
Wczesniej mialem uszkodzonego tzw. "konika" ktory wskakuje w wyciecie na prowadnicy - ulamal sie jego "ogonek" co przezkadzalo w chowaniu sie szybra pod dach - teraz jest juz ok, ale jest inny problem:
szyber chowa sie pod dach, ale nie domyka sie. Po zdjeciu szybra okazuje sie, ze lewy "konik" nie dochodzi do swojego miejsca, tylko zatrzymuje sie ok. 4 cm przed koncem, tym samym lewe mocowanie szyby szyberka rowniez nie dochodzi do konca.
Mogla sie zerwac linka po lewej stronie?
prezesik
Members

Szyber sie nie domyka

Postprzez Bradley » 1 maja 2011, o 00:02

A to juz wiem komu odpisywalem :)

Gdy linka jest zerwana mozesz zamykac oraz uchylac szyber ale nie da sie go otworzyc.
Jesli rozbierales mechanizm to ja to robilem tak ze dosuwalem maksymalnie dwie prowadnice po dwoch stronach i potem je podnosilem tak jakby szyber sie uchylal. Zakrecilem silniczkiem w powietrzu trzym,ajac guzik uchylania. Kiedy skonczyl przykrecalem go do mechanizmy, pozniej szybe i szyba jak i caly mechanizm byl wykalibrowany.
Wypadaloby tez nasmarowac prowadnice.
VW Vento 1.9TDI 1Z ++ :)
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Bradley
Fanatyk

Postprzez prezesik » 1 maja 2011, o 15:09

Mialem tez pekniety element, ktory wedruje razem z "konikiem" pod dach. Narazie szyber jest zamkniety. Bede szukal drugiego sprawnnego szybra.
Dzieki za info.
Temat uwazam za zamkniety.
Pozdrawiam.
prezesik
Members

Postprzez FilippoGolf3 » 29 maja 2011, o 21:28

Siema. Gdzieś wyczytałem że szyberdach od skody octavi 1 przed liftem pasuje do golfa 3 tylko że będziesz musiał szybe zamienić ale to przecież żaden problem, a w szyberku od octavi prowadnice są lepszej jakości niż te z golfa, a jeżeli tak jest to chyba lepiej kupić od octavi, bo szyber od golfa prędzej czy później znowu się zepsuje, ja już 3 razy wymieniałem szyber :-)
Pozdro
FilippoGolf3
Czytacz

Postprzez strzeliniasty » 30 maja 2011, o 07:35

po co szukac sprawnego szybra?? chyba ze nie macie co z kasa robic :P

ja w swoim poprzednim golfie przy pomocy chlopakow z opola naprawilismy stary szyberdach a koszt roboty to tylko pare 4pakow :P a szyber dzialal jak szalony

naprawa polegala na wycieciu w prowadnicy trojkata w ktory wklada sie urwany fragment prowadnicy http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=17245
naprawialismy wg tej fotoporady i naprawde polecam

i 300zeta (sredni koszt zakupu uzywanego szybra) zostaje w kieszeni
strzeliniasty
Members

Postprzez prezesik » 30 maja 2011, o 08:46

Ja mam złamanego "konika" i tą drugą część, która jest przymocowana do linki, w którą wchodził ten "konik".
prezesik
Members

Postprzez KooxPL » 31 maja 2011, o 08:47

u mnie w moim golfie mam polamane prowadnice , jest mozliwosc dokupienia gdzies samych prowadnic czy trzeba caly szyber ??
KooxPL
Czytacz

Postprzez cannondale » 1 cze 2011, o 19:59

- jak wszystko jest ok, ustawiamy szyberdach w pozycji zamkniętej i regulujemy położenie szyby względem nadwozia przy użyciu klucza gwiazdkowego.

No właśnie gdzie jest ten "klucz gwiazdkowy"?
Wymieniłem cały szyber wszystko poskładałem i działa super ale szyba jest w pozycji "zamknięta" lekko opuszczona z przodu!
Da się wyregulować końcowe położenie szyby?
Całość pod względem silnikowym jest poskładane prawidłowo.
Kręcąc korbką nie da się ustawić innej pozycji szyby (przy zamkniętym ) jak lekko opuszczony przód szyby?
Pozdrawiam
cannondale
Czytacz

Postprzez sirGrzesio » 2 cze 2011, o 06:26

cannondale, szyba jest przykręcona do mechanizmu na bodajże 4 wkręty torx, zobaczysz je od wewnątrz, po bokach szyby i wszystko da się elegancko ustawić ;-)
sirGrzesio
Gaduła

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez cannondale » 2 cze 2011, o 11:31

Ok -dziękować! Sruby są schowane za taką plastykową prowadnicą -delikatnie ją odgiołem i szybka ładnie ustawiona!
Rozumiem że jak gdzieś odstaje o minimetr to nie mam się martwic -byle dużych szpar nie było.
Troszkę martwi mnie stan uszczelki-a i tak ta była najładniejsza z pośród kilku szyberdachów które oglądałem!
W okolicy Poznania polecam "Dziadka" z Janikowa (trasa 5 -na przeciwko Agromy ) Starszy pan rozbiera golfy na części i ma na placu zawsze z 5 aut i kilkanaście w częściach.
Pozdrawiam Waldek
cannondale
Czytacz

Postprzez sirGrzesio » 2 cze 2011, o 12:24

cannondale napisał(a):Rozumiem że jak gdzieś odstaje o minimetr to nie mam się martwic -byle dużych szpar nie było.

musisz sobie sprawdzić podczas jazdy no i próba wody - u mnie jak za dużo wystawał to szumiało strasznie w czasie jazdy a jak za bardzo opuściłem to lała się woda do wnętrza
sirGrzesio
Gaduła

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez cannondale » 24 cze 2012, o 17:26

Witam
Mały problem estetyczny , z zasłony wewnętrznej szyberdachu zaczyna odchodzić materiał.
Próbowałem podklejać ale zaczyna odłazić już w innym miejscu .
Podklejanie kawałkami wygląda tragicznie więc myślę by wyjąć i spróbować zrobić całość ,lub zerwać materiał i pomalować ? Pod materiałem jest taki żółty badziew -jakiś sposób na usunięcie ???
Czy da się wymontować zasłonę bez demontażu wszystkiego ?
Wydaje mi się że nie ,ale może ktoś zna jakiś myk?
Pozdrawiam
cannondale
Czytacz

Następna strona

- - -

Powrót do Wnętrze