Uszczelka nie ma wiele do przeciekania szyberdachu. Uszczelka w szyberdachu nie jest fabrycznie szczelna i tak ma być. Uszczelka jest tylko po to żeby częściowo ograniczyć wodę, która ma spływać kanalikami szybedrachu do wężyków odprowadzających.
Od szybedrachu, na 4 rogach, idą wężyki, które odprowadzają wodę do słupka A- przednie wężyki (odpływ między przednimi drzwiami, a nadwoziem) i do miejsca pod tylnym zderzakiem- tylne wężyki. Trzeba przeczyścić kanaliki szybedachu, przy maksymalnym otwarciu te rowki (przynajmniej to co widać) a przedewszystkim trzeba przeciścić rurki odprowadzające.
Oto oryginalna instrukcja serwisowa Volkswagena o czyszczeniu rurek odprowadzających szybedrachu.
Co znaczy:
Rurki odprowadzające wodę, czyszczenie
1-Przednie rurki odprowadzające wodę
2-Zawór wody
Przednie rurki odprowadzające wodę
Przednie rurki odprowadzające wodę-1-są poprowadzone przez słupek A i kończą się między drzwiami i słupkiem A. Czyszczenie jest wykonywane z otwartego szyberdachu.
Uwaga:
Do czyszczenia, zalecane jest wykonać narzędzie z kabla od szybkościomierza o długości ok. 2300 mm.
ORAZ
Co znaczy:
1- Tylne rurki odprowadzające wode
2- Pierścień rurki wodnej
3- Zawór wody (tylko USA)
Tylne rurki odprowadzające wodę:
Tylne rurki odporwadzające wodę-2- są poprowadzone w słupkach C i kończą się za osłoną zderzaka. Czyszczenie jest wykonywane z dolnego końca rurki. By to zrobić zderzak musi być zdjęty.
Uwaga:
Do czyszczenia, zalecane jest wykonać narzędzie z kabla od szybkościomierza o długości ok. 2300 mm.
Myślę, że kabel od szybkościomierza można zastąpić np. linką do roweru (razem z jej osłoną, sama cienka linka będzie zbyt chuda). Z jakiś przyczyn każą wykonywać czyszczenie tylnych przewodów szyberdachu od dołu, a przednich od góry. Nie wiem czemu tak jest, ale pewnie jest jakiś powód, bo inaczej nie kazali by specjalnie demontować tylnego zderzaka, gdyby nie było podowu (bo przecież czyszczenie od góry da się wykonać bez demontażu zderzaka.
U mnie elektryczny szybedrach działa w 100% jak na razie, otwiera się, uchyla się i jeszcze nigdy nie było z nim problemów.