Szyberdach

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

Postprzez oulu » 24 lip 2012, o 22:47

Uszczelka nie ma wiele do przeciekania szyberdachu. Uszczelka w szyberdachu nie jest fabrycznie szczelna i tak ma być. Uszczelka jest tylko po to żeby częściowo ograniczyć wodę, która ma spływać kanalikami szybedrachu do wężyków odprowadzających.
Od szybedrachu, na 4 rogach, idą wężyki, które odprowadzają wodę do słupka A- przednie wężyki (odpływ między przednimi drzwiami, a nadwoziem) i do miejsca pod tylnym zderzakiem- tylne wężyki. Trzeba przeczyścić kanaliki szybedachu, przy maksymalnym otwarciu te rowki (przynajmniej to co widać) a przedewszystkim trzeba przeciścić rurki odprowadzające.
Oto oryginalna instrukcja serwisowa Volkswagena o czyszczeniu rurek odprowadzających szybedrachu.

Obrazek

Co znaczy:
Rurki odprowadzające wodę, czyszczenie

1-Przednie rurki odprowadzające wodę
2-Zawór wody

Przednie rurki odprowadzające wodę
Przednie rurki odprowadzające wodę-1-są poprowadzone przez słupek A i kończą się między drzwiami i słupkiem A. Czyszczenie jest wykonywane z otwartego szyberdachu.

Uwaga:
Do czyszczenia, zalecane jest wykonać narzędzie z kabla od szybkościomierza o długości ok. 2300 mm.

ORAZ

Obrazek

Co znaczy:

1- Tylne rurki odprowadzające wode
2- Pierścień rurki wodnej
3- Zawór wody (tylko USA)

Tylne rurki odprowadzające wodę:

Tylne rurki odporwadzające wodę-2- są poprowadzone w słupkach C i kończą się za osłoną zderzaka. Czyszczenie jest wykonywane z dolnego końca rurki. By to zrobić zderzak musi być zdjęty.

Uwaga:
Do czyszczenia, zalecane jest wykonać narzędzie z kabla od szybkościomierza o długości ok. 2300 mm.

Myślę, że kabel od szybkościomierza można zastąpić np. linką do roweru (razem z jej osłoną, sama cienka linka będzie zbyt chuda). Z jakiś przyczyn każą wykonywać czyszczenie tylnych przewodów szyberdachu od dołu, a przednich od góry. Nie wiem czemu tak jest, ale pewnie jest jakiś powód, bo inaczej nie kazali by specjalnie demontować tylnego zderzaka, gdyby nie było podowu (bo przecież czyszczenie od góry da się wykonać bez demontażu zderzaka.

U mnie elektryczny szybedrach działa w 100% jak na razie, otwiera się, uchyla się i jeszcze nigdy nie było z nim problemów.
oulu
Czytacz

Postprzez Kaktus2907 » 25 lip 2012, o 11:26

oulu, a nie mozna by lepiej wymienic uszczelki nie koniecznie fabryczna do golfa tak by w ogole nie przeciekala ? np jakas uszczelka od nie wiem.... okna, innego samochodu czy cos + silikon ? mniej problemow wg mnie.
bo uszczelka by nie przepuszczala wody.
Kaktus2907
Badacz tematu

Postprzez oulu » 25 lip 2012, o 12:12

Nie sądzę, żeby była możliwość wstawienia jakiejkowiek uszczelki w taki sposób żeby spełniało to swoje zadanie i jednocześnie szyberdach się otwierał. Po to właśnie te wszystkie kanaliki, odpływy itd. bo konstruktorzy przewidzieli to, że jeśli ma się on otwierać to uszelka nie może być całkowicie szczelna, a woda musi być odprowadzana w inny sposób.
Ale jeśli nie chcesz otwierać szyberdachu już więcej to pewnie jak zalejesz silikonem to będzie szczelny, ale już go więcej nie otworzysz.
oulu
Czytacz

Postprzez Kaktus2907 » 25 lip 2012, o 13:24

oulu, u mnie i tak jest cos popsute bo niby sie chowie szyber w dach ale trzeba mu "pomoc" a potem silnik przerywa, mnie to nie przeszkadza bo mnie starczy jak szyber sie tylko uchyli do gory, chce po prostu miec pewnosc ze auto mi nie zgnije juz mam dosc pognitej podlogi, mokrych dywanikow itp ;p jak to mialam w poprzednim aucie (nissan almera N15). musze kiedy dobrac sie do podsufitki zeby sprawdzic czy mam dobrze po wpinane te kanaliki w te rureczki. No i oczywiscie sciagnac zderzak i przeczyscic tyl :P :P a nie podziurawie niczego jak tymi linkami bede czyscic ? :P :niepewny:
Kaktus2907
Badacz tematu

Postprzez Bradley » 25 lip 2012, o 16:11

Rurki sa z tworzywa sztucznego, dosyc twardego, nie zrobisz im krzywdy.
VW Vento 1.9TDI 1Z ++ :)
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Bradley
Fanatyk

Postprzez oulu » 25 lip 2012, o 16:34

Nie trzeba ściągać podsufitki żeby przeczyścić rurki szybedrachu wg. tej instrukcji, tylko trzeba ściągnąć tylny zderzak, chociaż i pewnie dałoby się i bez ściągania zderzaka, ale z jakiś przyczyn chcą żeby go ściągnąć i zaczynać od dołu, a nie od góry.
Rurki są dość mocne, a poza tym linka od roweru w osłonie napewno ich nie przerwie. Musisz tylko 2,3m jej mieć w jednym kawałku.
oulu
Czytacz

Poprzednia strona

- - -

Powrót do Wnętrze