Tylna wycieraczka

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

Postprzez Paweu » 23 gru 2012, o 21:07

marek86 napisał(a):dodam jeszcze że operując manetką przy kierownicy mam możliwość uruchomienia tylnej wycieraczki ze spryskiwaczem tylko i wyłącznie.

Tak jest w każdym mk3... chyba :-P

Ja tam wywaliłem wycieraczkę i mam spokój...;p
Paweu
Members

Rocznik: 1111
Silnik: 0.8
Paliwo: CNG
Nadwozie: cabrio

Postprzez winiarsko » 26 gru 2012, o 22:27

a ja mam znwu tak ze jak wcisnak tylna wycieraczke i chce spryskać szybe to pryska na przednia szybe... co to może być?
winiarsko
Czytacz

Postprzez mkkay » 26 gru 2012, o 23:16

bierzesz igłę wkładasz w otworek z którego leci woda i regulujesz :mrgreen:
a najlepiej do tego jeszcze zdjąć tą plastikową nakładkę (osłonkę) wtedy będzie wygodniej :-)
mkkay
Members

Postprzez pablomed » 31 gru 2012, o 01:32

winiarsko, chodzi o to że działa spryskiwacz przedniej szyby zamiast tylniej? To jeśli jest też na odwrót to zamień kable przy silniczku spryskiwaczy, a jeśli tak i tak działa na przednią to coś jest nie tak z elektryką, np manetki od Vento (które niema spryskiwacza na tył) czy coś w tym stylu
pablomed
Members

Postprzez tomi » 31 gru 2012, o 12:48

Przewody na pompce spryskiwacza raczej trudniej zamienić bo tam jest zespolona wtyczka. Prędzej zamienić miejscami wężyki na pompce.
A ogólnie pompka od spryskiwaczy działa tak, że przełącznik przy kierownicy zamienia miejscami +12 V i mase. Czyli jeśli np. po lewej stronie na wtyczce jest +12 a po drugiej masa to działa np. spryskiwacz na przód. A gdy przełącznik przy kierownicy odwróci polaryzacje i po lewej będzie teraz masa a potem + 12 V to będzie działało np. na tył.
Przy zamianie pompki na jakiś zamiennik musiałem zamieniać wężyki bo okazało się, że zamiennik działa odwrotnie niż oryginał i psikało na tył zamiast na przód.

Co do ramienia tylnej wycieraczki w golfie 3 to niezłe G. Lubi się złamać :)
tomi
Berbeć

Postprzez Gofer » 31 gru 2012, o 13:36

tomi napisał(a):Co do ramienia tylnej wycieraczki w golfie 3 to niezłe G. Lubi się złamać

To mnie kolega bardzo zaniepokoił.
Od pięciu lat mam MK3 i niewiedziałem ze na tylna wycieraczke musze bardzo uważac :-o
Gofer
Gaduła

Postprzez winiarsko » 1 sty 2013, o 22:35

ciagne wajche od wycieraczek do przodu to pryskają przednie spryskiwacze, gdy pcham ta sama wajche to włączają się wycieraczki tyl lecz gdy ja przytrzymam zebyspryskała tylna szybe to pryskają przednie spryskiwacze:D nie wiem czy to ma cos wspólnego ale kiedyś mój golf miał spryskiwacze swiateł ale zostało ukradzione;/ wężyki wisza luźno, ale jak załączam spryskiwacz na przednia szybe to woda nie leci czy jest ok, jedynie ta tylna szyba płata figle ;p
winiarsko
Czytacz

Postprzez tomi » 6 sty 2013, o 18:22

Gofer napisał(a):
tomi napisał(a):Co do ramienia tylnej wycieraczki w golfie 3 to niezłe G. Lubi się złamać

To mnie kolega bardzo zaniepokoił.
Od pięciu lat mam MK3 i niewiedziałem ze na tylna wycieraczke musze bardzo uważac :-o
To króciutko masz tego Golfa. Mój był u mnie 12 :) Moją wycieraczkę złamałem na mrozie osobiście. Chciałem ją tylko podnieść. Potem zainteresowałem się tematem ramienia wycieraczki i znalazłem wiele takich przypadków. Nawet chyba na tym forum. Podobno zmieniła się po jakimś czasie konstrukcja i już się nie łamie.
To tylko Golf. Prędzej czy później coś poleci :)
tomi
Berbeć

Postprzez saszelqq » 6 sty 2013, o 20:57

Wyje.... całkowicie i po problemie :super:
saszelqq
Members

Rocznik: 1981
Silnik: 1.1 GG
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Poprzednia strona

- - -