Woda w aucie :(

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

Postprzez doubi » 9 lis 2012, o 14:50

Witam
Mam nastepujacy problem. Zauwazylem ze po stronie pasazera zbieraly sie dosc duze ilosci wody :cry: . Troche poczytalem itd. i dowiedzialem sie ze rurki odprowadzajace woda z szyber dachu czesto szfankuja w golfach. Tak wiec sprawdzilem i jak sie okazalo , bylo to usterka - rurki nie byly w przewodach co odprowadzaja wode na zew. auta. Lecz po zrobieniu tego oraz zaklejeniu szybera( w razie watpliwosci moich). Woda dalej stala : (. POczytalem wiecej i ktos napisal ze czesto woda wchodzi przez nawiew - filtro powietrza. Sprawdzilem i niestety tam sucho . Dodaje jeszcze ze woda nie zbiera sie przez jazde tylko stojac pod chmurka przy opadach deszczu. Podloga jest zrobiona na miodzio , bo bite 2 tygodnie auto mialo robiona podloge oraz progi itd. :). :cry:

Moze to pomoze . Jak sprawdzalem pod dywanem oraz pod materialem calym wody najwiecej czuc na garbie http://zapodaj.net/f7dc5cc01cc02.jpg.html
doubi
Czytacz

Postprzez pietrasiak2 » 9 lis 2012, o 16:35

Może przez przednią szybę cieknąć, Tzn xle szyba jest wklejona , byś musial zdjąć osłony słupków i zobaczyć :-)
pietrasiak2
Members

Postprzez Opik » 9 lis 2012, o 16:35

sprawdź całe podszybie, bo może nie leci koło filtra tylko w innym miejscu. Przyjrzyj się całej ścianie grodziowej czy nie ma tam jakiegoś otworku/przewodu po którym mogłaby się woda dostawać do środka
Opik
Members

Silnik: 2.0
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez ArturVR6 » 9 lis 2012, o 17:20

doubi, mi lało przez podszybie jak odkręciłem plastik z podszybia to sie wystraszyłem liscie jakieś małe gałązki i ziemia :zdziwko: wyczyściłem wszystko uzbierałem połowę wiaderka :przestraszony: zwróć uwagę tam na dziurki odprowadzające wodę przez po nadkolu ja miałem to zapchane tym marsaem i woda stała i jakos sie przelewała :chytry:
ArturVR6
Czytacz

Postprzez prezesik » 9 lis 2012, o 18:16

U mnie leciało w rogu szyby i góry po stronie kierowcy - przejechałem całą szybę od środka dookoła silikonem i jest miodzio.
prezesik
Members

Postprzez slawek5t » 9 lis 2012, o 18:27

doubi, konkretnie opisany temat, to mi sie podoba :) do rzeczy.. :
doubi napisał(a):przez nawiew - filtro powietrza. Sprawdzilem i niestety tam sucho

mokro tam nie bedzie bo woda leci odrazu w dół.
Zdejmij całą podstawe tegoż filtra i wklej ją na sporą ilość silikonu, potem niech przeschnie chociaz 6-8 godzin. To na początek.
Dalej. Zobacz czy napewno nie ubywa ci płynu w chłodnicy.
Zrób test: wytrzyj podłoge i lej powoli wode po dachu , po szybie, może wtedy mniej wiecej zlokalizujesz któredy to może przeciekać.

U mnie ciekło przez nieszczelną szybe (jakis partacz wklejał) oraz obudowa filtra nie była całkiem stabilna.
Teraz może padać pare dni, przykładam ręke na podłoge i zero wilgoci.
Mój golfik
slawek5t
Members

Postprzez doubi » 10 lis 2012, o 11:46

slawek5t - pomimo tego ze miejsca filtra bylo suche , to i tak na wszelki wypadek zrobilem go sylikonem. Wiec tamto miejsce odpada. Szybe mialem wymieniana, lecz sprawdzalem z gory i po bokach czy cieknie :/, bylo sucho. Bede musial cale podszybie sprawdzic :cwaniak:
doubi
Czytacz

Postprzez peta1992 » 10 lis 2012, o 16:57

ja też zawsze spr filtr kabinowy i był suchy no więc myślałem co innego by to mogło być... a raz podczas opadów deszczu ubrałem się i rozebrałem się i okazało się, że był mokry.. tylko miałem troche popękane podszybie... A może pod tapicerka drzwi nie ma foli zabezpieczającej.. ?
peta1992
Gaduła

Postprzez slawek5t » 10 lis 2012, o 17:27

doubi, lej z wiadra wode ale całkiem powolutku, wyciek może sie pokazać dopiero po 2 minutach.
Możesz 2 wiadra wylać. Potem szybko wsiadaj do srodka i obserwuj.
Ja w ten sposób zauwazyłęm przeciek, fajnie sobie leciał strumyk z góry.
Mój golfik
slawek5t
Members

Postprzez melcu » 10 lis 2012, o 18:02

Ja właśnie przed chwilą naprawiłem przeciek w moim goferku i byly to zapchane rurki odpływowe od szyberdachu. To bardzo dobrze, ze wsadziłes je na miejsce , ale te gumowe kolanka odprowadzające wode na zewnątrz auta napewno są zawalone syfem w srodku jezeli ich nie przeczysciles. U mnie rurki odpływowe do tych kolanek normalnie wchodzily a mimo to mialem kałuże w aucie po deszczu. Rozbierz to , przeczysc dokladnie jakims drutem te rurki (jak otworzysz szyber to masz odpływy po prawej i lewej w rogach) a te kolanka wez dokladnie przeczysc w umywalce czy cos. U mnie był tam około 4cm czop z błota i syfu :-D Także zrób tak jak napisalem , bo to że tylko wsadziłes je na miejsce to nie rozwiązanie problemu. Pewnie troszke sie przy tym nadenerwujesz ale polecam, kamień z serca.

POZDRO ! :-D
melcu
Czytacz

- - - Najwyższej jakości dywany od Dywan4U

Powrót do Wnętrze