woda w spryskiwaczach zamarzła

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

Postprzez GITgostek » 18 gru 2009, o 20:59

witam mam taki problem że woda mi zamarzła w zbiorniczku spryskiwaczy no i chyba w całym układzie spryskiwającym

stało się tak ponieważ zamiast jakiegokolwiek płynu miałem nalane tam 3,5 litra wody z rzeki

bo raz mi po trasie zabrakło i musiałem koniecznie wode załatwić i sie nie spodziewałem że nie wykorzystam tego do tych temperatur minusowych

mam podgrzewane spryskiwacze ale nie wiem czy to cokolwiek pomoże

wlałem dzisiaj setke denaturatu na tą wode w zbiorniczku ale to nie wiele chyba uskuteczni bo tam jest 3,5L wody skamieniałej dosłownie

czy macie jakiś sposób żeby wylać tą wode teraz z tego całego układu spryskiwania szyb?

zastrzegam że niemam garażu , w sumie to mam ale nie jest ogrzewany i wjazd do niego jest niemożliwy bo jest używany jako magazyn
GITgostek
Badacz tematu

Postprzez radziakrts » 18 gru 2009, o 21:04

Ja bym pomyślał nad odkręceniem tego zbiorniczka i włożenia go do gorącej wody, ale to tylko mój pomysł ;-)
radziakrts
Czytacz

Postprzez slawek3032 » 18 gru 2009, o 21:05

polewaj zbiorniczek wrzatkiem przelej go az odmarznie i prubuj psikac na szyby po kilku prubach odmarzna tylko rob toco kilka minut zebys nie spalil pompki
slawek3032

Postprzez K@mil » 18 gru 2009, o 21:05

czy macie jakiś sposób żeby wylać tą wode teraz z tego całego układu spryskiwania szyb?

zastrzegam że niemam garażu , w sumie to mam ale nie jest ogrzewany i wjazd do niego jest niemożliwy bo jest używany jako magazyn

a masz dom ? he :) idziesz odkrecasz dwie nakretki (chyba 10) odlączasz przewód od zbiorniczka i bierzesz caly zbiorniczek do domu :d i niech polezy sobie w domciu kolo grzejnika no i bedziesz mial rozwiazany problem z lodem w zbiorniczku :)

Co do wezykow to sprawdz czy tam jest jak nie ma to zakladasz zbiorniczek i zalewasz plynem ZIMOWYM ... a jak okaze sie ze zostalo troszke wody w wezykach to musisz poczekac na slonce :P

slawek3032 napisał(a):polewaj zbiorniczek wrzatkiem

tak sie nie robi :lol: wrzatkiem o niee tylko nie to wiesz co sie stanie ze zbiorniczkiem

slawek3032 napisał(a):prubuj psikac na szyby po kilku prubach odmarzna tylko rob toco kilka minut zebys nie spalil pompki

tak tez nie, bo odrazu spali pompke
Ostatnio edytowano 18 gru 2009, o 21:07 przez K@mil, łącznie edytowano 1 raz
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez marcinkoz2910 » 18 gru 2009, o 21:07

wykręcić cały układ i do wanny czy brodzika wrzucić i czekać.....
marcinkoz2910
Members

Postprzez radziakrts » 18 gru 2009, o 21:07

K@mil, Dobrze radzi :ok:
radziakrts
Czytacz

Postprzez slawek3032 » 18 gru 2009, o 21:10

Wieszz doswiadczenia wiem ze pompki sa wytrzymale i sam tak zrobilem i pomoglo w zeszlym roku ale ja nie mialem wtedy czasu na wykrecanie wiec to byl najszybszy sposob i zadzialal a pompka nadal dziala.
slawek3032

Postprzez GITgostek » 18 gru 2009, o 21:10

nie wiem czy już nie spaliłem tej pompki bo już próbowałem psikać
GITgostek
Badacz tematu

Postprzez pablomed » 18 gru 2009, o 23:11

GITgostek, nie masz akwarium i wiertarki? Nawiercasz dziurę w lodzie wkładasz grzalkę z akwarium i rano masz odmrożone. A węzyki t już suszarką.
pablomed
Members

Postprzez Sivy » 19 gru 2009, o 00:37

Mnie spotkalo to samo tyle, ze ktos madry zlal plyn letni do opakowania po zimowym (pewnie ojciec :mrgreen: ), a ja go wlalem do Golfa. Efekt po nocy pod golym niebem, to zamarzniety plyn w przewodach doprowadzajacych do spryskiwaczy i same spryskiwacze. Jako, ze plyn nie zamarzl calkiem to wezyk w zbiarniczek i spuscilem praktycznie calosc, wezyki delikatnie pozdejowalem, choc jeden mi pekl (pasuje od Cordoby), wlalem w nie plyn do odmrazania zamkow i przedmuchalem. Zalalem sprysiwacze rozniez takowym plynem, zlozylem calosc, zalalem zimowym i jestem bogatszy o nowe doswiadczenie. Wszystko to przy minus 15 C. Spryskiwacze chociaz grzane raczej nic nie pomogly w odetkaniu dysysz, jestem ciekaw czy wogole dzialaja.
Alten VW Fück Opel ~VAGSTYLE~
Sivy
Members

Postprzez seboljeiv » 19 gru 2009, o 04:04

GITgostek, ja bym na Twoim miejscu do jakiegos centrum handlowego z podziemnym ogrzewanym parkingiem podjechał na dlugie swiateczne zakupy albo jakies kino??? nie wiem co tam w Twojej okolicy znajdziesz....
i przez ten czas cos tam sie rozmrozi.... , a na pewno przewody!
seboljeiv
Czytacz

Postprzez Cysiu_NS » 19 gru 2009, o 12:04

mi zamarzl przegonilem auto na malej trasie po 2 godzinach psiknolem i prysnelo na szybe czyli odrmazl wypsikalem caly dojechalem do domu i zalalalem zimowym
Życie jest piękne! Jeśli prawidłowo dobierze się środki antydepresyjne
Cysiu_NS
Gaduła

Następna strona

- - -

Powrót do Wnętrze