Woda w środku

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

Woda w środku

Postprzez BartheZz_3 » 22 maja 2013, o 21:45

Witam :)
Wziąłem się za konserwacje wnętrza, po ściągnięciu całej wykładziny, wszystkich filców i gum miałem nieciekawy widok rdzy z korków i podjedzonej podłogi, szczegóły pominę ;) padła "propozycja" żebym zajrzał w podszybie, ponieważ tamtędy może lecieć mi woda, a sam czasami zauważałem przemieszczające się krople wody "znikąd" po dywaniku... więc sprawdziłem co trzeba!! Tyle że podszybie jest całe, zatem co może być nie tak i gdzie może być "przeciek"?
Czy może to być wina uszczelki na obudowie filtra kabinowego? i woda może dostawać się do obiegu, a dalej sobie wypływać w miejscu gdzie jest hmm... chyba wiatrak? od klimy? to się znajduje po stronie pasażera, pod schowkiem...
Foty podszybia i uszczelki obudowy:
ObrazekObrazek
I uprzedzę pytanie, tak jestem pewien że mam gdzieś przeciek bo rdza była w takich miejscach że od dołu niemożliwe żeby tak pordzewiało ;)
R.I.P Mystic B. [*]
BartheZz_3
Members

Rocznik: 95
Silnik: 1Z
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Woda w środku

Postprzez prezesik » 22 maja 2013, o 22:20

No jeżeli tam stała woda i nie było tam zaglądane przez przynajmniej 15 lat to tak mogło pordzewieć, woda też mogła się tam dostawać.
Wyczyść miejsce łączenia się gumowej uszczelki filtra z blachą, zamontuj wszystko jak powinno być, potem konewka lub wiadro wody i lej po dachu, szybie. Potem sprawdź, czy woda nadal leci, czy już się uspokoiło.
prezesik
Members

Postprzez Grzesiek2507 » 22 maja 2013, o 22:23

uszczelka byla? W jakim stanie? rudzielec pod nia siegal? Wiesz dla pewnosci...tak wiem, ze to niby druciarski sposob....liźnij uszczelke silikonem, zeby miec pewnosc ze to nie ona.
Masz szyber? Jesli tak to sprawdz polaczenie wezyka od szybra z 'przelotka' w slupku.
No a potem waz z woda w raczke i lejemyyyy...a potem sprawdzamy czy leci gdzies.
Pozdro ;-)

Edit: Dobra zlukalem, nie masz szybra. Pistolet z woda w reke, przekrec na zraszanie, lej ladnie na szybe zeby splywalo niby deszczyk i patrze gdzie leci poki nie ma tapicery.
Grzesiek2507
Members

Postprzez Opik » 22 maja 2013, o 22:37

Jak dla mnie to teoria z wodą w obiegu jest raczej licha, musiałaby ta woda przeciekać gdzieś przed wentylatorem, przecież gdybyś miał nieszczelność za nim, to powietrze zamiast naginać przez nawiewy fruwałoby szczelinami. Uszczelka filtra też raczej odpada, woda dostawałby się do obiegu i włączając nawiew czułbyś dziwny zapach starego sandała

Ewidentnie gdzieś się woda dostaje i nie ma bata żeby było inaczej. Przyjrzyj się dokładnie szybie, może gdzieś klej się dookoła naruszył i woda ma miejsce żeby wbijać do wnętrza...

Jak masz wszystko rozebrane to zaklej duct tapem otwór po filtrze kabinowym i lej wodę po różnych miejscach z przodu, gdzieś musi się przedostawać

Może słupek? Ścieka sobie od dachu środkiem i ląduje pod nogami
Opik
Members

Silnik: 2.0
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez BartheZz_3 » 23 maja 2013, o 07:27

Grzesiek2507 napisał(a):uszczelka byla? W jakim stanie?

A myślałem ze chociaż zdjęcia oglądasz :lol:
dobra, mam kilka opcji :) wykluczę stuprocentowo ta uszczelkę :P
Wyczyszczę z rdzy, odtłuszczę powierzchnie i użyję smaru uszczelniającego :P albo silikonu :P i będę lać sobie wodę. Opik co do Twojej teorii o sandale, ta wiosna przyniosła smrodek ze sobą !! ale bylem przekonany, ze to może być klima do czyszczenia... Czyli może jest już rozwiązanie... zrobię podłogę do końca i się tym zajmę!! ech cały czas coś dochodzi do roboty :P
R.I.P Mystic B. [*]
BartheZz_3
Members

Postprzez Lucek777 » 23 maja 2013, o 10:35

BartheZz_3 ja użył bym silikonu , uszczelka filtra może już nie dolegać tak jak powinna ma pare wiosen jak by nie było , najlepiej jak pisał prezesik25 lać auto wodą i obserwować gdzie się pojawi woda. podszybie może być ładne a puści klej i też będzie zaciekać .
Mój były goferek
moj-golf/golf-mk3-2-0-16v-abf-by-lucek777-t63414.html
Masz problem z autem , chcesz naprawić lub pospawać ? Napisz lub zadzwoń 501-973-826
Lucek777
Gaduła

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB

Postprzez maxx » 25 maja 2013, o 15:20

też miałem problem z wodą na miejscu pasażera mi dostawała się przez drzwi po głośniku ,progu i pod dywanik
maxx
Badacz tematu

Postprzez BartheZz_3 » 25 maja 2013, o 22:11

Nie kolego, tutaj akurat jest tak jak Opik pisał, bo zaobserwowałem którędy mi ciekło ;) nowa uszczelka jutro lub pojutrze będzie założona i sie zrobi egzamin...

[ Dodano: 2013-05-27, 22:33 ]
Wymieniłem uszczelkę przy obudowie filtra kabinowego, polałem wodą, w dużym natężeniu nawet i nic... hmm myślę że problem rozwiązany, punkty rozdaję :hyhy:
R.I.P Mystic B. [*]
BartheZz_3
Members

Postprzez Michu! » 2 cze 2013, o 11:02

ja bym tak dla pewnosci sprawdzil jeszcze jak sie trzyma folia na drzwiach pod tapicera, poki co moze nie leci ale za jakis czas pewnie zacznie :lol: lubi sie odklejac..
Michu!
Badacz tematu

Rocznik: 1993
Silnik: 1.4 ABD
Paliwo: PB+LPG

Postprzez BartheZz_3 » 2 cze 2013, o 12:52

Michu! napisał(a):ja bym tak dla pewnosci sprawdzil jeszcze jak sie trzyma folia na drzwiach pod tapicera, poki co moze nie leci ale za jakis czas pewnie zacznie :lol: lubi sie odklejac..

I tak będę rozbierać jeszcze drzwi bo mam tam do pogadania z kablami :lol:
R.I.P Mystic B. [*]
BartheZz_3
Members

- - - Concrete waterproofing has never been so fast and easy: it is enough to spray on the surface the deep penetrating sealer Evercrete Vetrofluid&

Powrót do Wnętrze