Wskazania licznika

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

Wskazania licznika

Postprzez Opik » 17 maja 2012, o 21:15

Nie wiem czy przypadkiem nie dzieje mi się coś z licznikiem, póki co nie mam żadnego na przekładkę i wstępnie chciałbym się dowiedzieć co to może być.
Wskazówka temp leży i najprawdopodobniej jest to wina czujnika do licznika, bo termostat działa jak powinien, wentylator też się włącza kiedy powinien także raczej albo licznik, albo czujnik. Ale dziwnie zachowuje się też wskazówka paliwa (chyba). Jako że śmigam na elpidżi tankowanie waszki odbywa się baaaardzo rzadko i nie mam jakiejś skali porównawczej.
Zakładając że wskazówka już po germańsku leży na glebie zatankowałem mu za te 4 dyszki koło 7 litrów waszki. I generalnie wskazówka podniosła się ledwo co nad tą pierwszą zerową, grubą białą kreskę. Tak po prostu jest czy coś nie halo?
Wycieków nie zaobserwowano żadnych
Opik
Members

Silnik: 2.0
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Wskazania licznika

Postprzez Paweu » 17 maja 2012, o 22:18

może coś z pływakiem w zbiorniku... Ale nie oszukujmy się... Wskaźnik paliwa w mk3 jest 'średnio' dokładny.
Paweu
Members

Rocznik: 1111
Silnik: 0.8
Paliwo: CNG
Nadwozie: cabrio

Postprzez Opik » 17 maja 2012, o 22:31

Najprostszym rozwiązaniem byłoby zalać do pełna i wtedy jasna sprawa czy coś nie halo czy nie. Ale nie uśmiecha mi się lać 40 litrów wachy :-( :lol:
Opik
Members

Postprzez Paweu » 17 maja 2012, o 22:43

Opik napisał(a):Najprostszym rozwiązaniem byłoby zalać do pełna i wtedy jasna sprawa czy coś nie halo czy nie. Ale nie uśmiecha mi się lać 40 litrów wachy

Oczywista sprawa. Na początek pływak. Był o tym sporo razy na forum.
Poza tym nic się z licznikiem nie dzieje? tylko wskaźnik , poziomu paliwa coś zaniemógł, tak?
Paweu
Members

Rocznik: 1111
Silnik: 0.8
Paliwo: CNG
Nadwozie: cabrio

Postprzez Opik » 17 maja 2012, o 22:50

Wskaźnik paliwa i wskaźnik temp. Leży sobie przez większość czasu, czasem podbije do tych 60 i wsio. 70 to nie pamiętam kiedy ostatnio zobaczyłem.
Termostat sprawdzony, działa, temp. oleju na MFA też w normie, wentylator się włącza wtedy kiedy powinien, generalnie tylko tyle że wskazówka leży. Tak się obie zglebiły do kompletu
Sprawdzałem czy może przestał się masować, ale mój Motometer nie ma z zewnątrz żadnego kabelka od masy
Opik
Members

Postprzez dopel » 18 maja 2012, o 11:41

kolego tez tak miałem i przeczyściłem styki na czujniku tam gdzie termostat 4 piny oraz do domu na noc deskę i poprawiłem luty od wskaźnika i od tej pory mam gites majonezik :) aż miło patrzeć jak wskazówka rośnie wraz z pochłanianymi kilometrami i zatrzymuje się na 90 :) szkoda tylko że nie rośnie tak od paliwa :) i nie chodzi mi o błąd pływaka ;)
dopel
Czytacz

Postprzez Opik » 18 maja 2012, o 16:01

przeczyściłem styki od czujnika temp, wieczorem będę śmigał to zobaczę czy coś się zmieniło czy nie
licznik spróbuje na podmiankę od kogoś podebrać, będę wiedział czy licznik poległ czy coś z czujnikiem

masakra z tą elektryką
Opik
Members

- - -

Powrót do Wnętrze