Zalane wnętrze - pleśń, smród

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

Postprzez Faciu3 » 5 maja 2013, o 15:40

Witam

Golfa mam dopiero miesiąc, ale już zdążyło mi zalać cały środek. Nie drożne odprowadzenia wody z szyberdachu doprowadziły do całkowitego zalania środka. Przy zakupie autko idealnie czyste w środku. Teraz po rozbiórce środka moim oczom ukazała się obrzydliwa pleśń i okropny smród dodarł do mojego nosa.

Wykładzina podłogi ok, właśnie ją sobie wyprałem i jest czysta i pachnąca.
Ale to co pod spodem to tragedia. Pomóżcie.

Na tych (chyba) filcowych wygłuszeniach jest okropna pleśń. Guma z nich popękała i odpada. Te które były mokre są cienkie prawie jak papier, bo wyduszone od nóg. Co z tym zrobić ? Wyprać i zostawić ? Czy da się gdzieś kupić nowe ? A co z tą gumą, która jest tak popękana, że ją wyrzuciłem ?

Doradźcie coś bo nie mam pomysłów jak poskładać wnętrze mojego auta żeby doprowadzić je do stanu idealnego.

W niektórych miejscach od wody poodpadała ta gruba masa (chyba) antykorozyjna. Zostawić czy czymś uzupełnić ? Bo blacha zdrowa mimo tego.

Pozdrawiam

Załączam jakieś fotki poglądowe:

Obrazek
Obrazek
Faciu3
Czytacz

Postprzez prezesik » 5 maja 2013, o 16:20

Wywal wewnętrzną mokrą wykładzinę filcową, zakup na allegro filc grubości 1 cm o wymiarach 2x3m i wyłóż nim podłogę. Przed wyłożeniem podłogi filcem posmaruj ją jakimś szwaksem antykorozyjnym np Bitex.
Możesz też kupić na allegro filc powlekany gumą, ale jest już o wiele droższy od samego gołego filcu.
Ja u siebie wykładałem całego golfa zwykłym filcem i teraz jest cicho, sucho i czysto.
Przed położeniem filcu dobrze sprawdź auto pod względem przecieków, abyś za miesiąc nie miał powtórki z roarywki.
prezesik
Members

Postprzez Faciu3 » 5 maja 2013, o 18:22

A jak to się ma do nierównych kształtów podłogi ? Nie będę miał gór i dolin pod nogami czy ten filc się wydusi odpowiednio i się wyrówna ? Czy tylko w te zagłębienie kłaść filc ?

Co polecacie na te miejsce na zdjęciach gdzie mi ta masa (chyba) bitumiczna odpada ? Przy tych gumowych korkach. Tak w ogóle to po co one są ? Zostawiać tak jak jest czy łatać to czymś ?

No i jak szybko wysuszyć auto. Bo stoi otwarte wszystko już drogą dobę a ten filc pokryty gumą przy pedałach kierowcy i w miejscu pasażera strasznie nasiąknięty wodą. Demontować tego nie chce, bo mnóstwo roboty przy tym.
Ostatnio edytowano 5 maja 2013, o 18:51 przez Faciu3, łącznie edytowano 1 raz
Faciu3
Czytacz

Postprzez Opik » 5 maja 2013, o 18:35

bez demontażu to będzie i tydzień sechł, a i to przy dobrych wiatrach

sprawę tych gumowych korków to lepiej dobrze zbadaj, one lubią wypadać, a czasem nawet i bez tego robią się dookoła rdzawe naloty. Jeżeli możesz sobie pozwolić na spawacza, ew sam to ogarniasz to dobrze by było wywalić je w cholerę i zaspawać w tym miejscu podłogę - zwłaszcza że masz już całe wnętrze rozebrane. Ew jeżeli wszystko jest zdrowe możesz zabezpieczyć się przed ich kapitulacją stosując na nie i okolice żywicę z matami, nie jest to drogie, a masz pewność że nic nie wypadnie.

Co do wygłuszenia, centymetrowy filc tak jak napisał prezesik25, wiadomo że nie będzie idealnie równo, ale w oryginale też nie jest ;) mniejsze nierówności się ładnie wyrównają, a do tego będzie w środku cichutko, suchutko, cieplutko i milutko. Przy okazji możesz też wpakować wygłuszenie tam gdzie go fabrycznie nie masz - pod kanapą, na nadkolach itp
Opik
Members

Silnik: 2.0
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Faciu3 » 5 maja 2013, o 18:50

Ale to wszystko niesie za sobą dodatkowe koszty.
Zobaczę po ile mają maty filcowe u mnie w mieście bo często jest tak, że ceny powalają na kolana a gęba opada podobnie jak ta tutaj > :-o :lol:

Korki potraktuje pewnie grubą warstwą Bitexu, blacha wokół nich jest zdrowa - nie chce spawać choć mógłbym we własnym zakresie bo mam migomat w domu. Odtłuszcze nawale Bitexu tak, żeby korek uszczelnić, bo obecnie się one ruszają i pewnie mogłaby woda przesiąkać.
Co do wygłuszenia wszystkiego co się da - ciekawa propozycja bo szanują ciszę podczas jazdy. Zobaczymy co na to mój portfel ;-)
Faciu3
Czytacz

Postprzez prezesik » 5 maja 2013, o 21:27

Zwykły filc kosztuje ok 20PLN/mb (metr bieżący). Ja kupowałem 2mb cięte z 2-metrowej beli, wtedy miałem 2x2m, do tego przesyłka jakieś 20PLN i za całość wyszło mnie 60PLN. Jak zakupisz 2x3mb to będziesz miał 6m2 filcu, za który z przesyłką z allegro zapłacisz 80PLN.
A mówię Ci - warto kupić tyle filcu, bo wtedy kleisz nim tylne nadkola, podłogę bagażnika, pod tylnym siedzeniem, pod plastikowe progi i dodatkowo na tunel między linkami ręcznego - będziesz miał ciszę w aucie.
prezesik
Members

Postprzez ssiiwwyyy » 6 maja 2013, o 12:37

Albo kup sobie mate kauczukową wychodzi taniej i nie chłonie wody co najważniejsze a jak już to kup też sobie maty maty bitumiczne i będzie wszystko ładnie wyglądać . Sam miałem ten problem ze dostawała mi się woda z szyberdachu masakra trzeba dbać o te przewody
ssiiwwyyy
Badacz tematu

Postprzez Faciu3 » 7 maja 2013, o 18:19

Stare filce powysychały i przestały tak capić (czyt. śmierdzieć) strasznie :ok:
Jako, że ma być tanio to wkładam stare maty filcowe. Dla pewności posuszą się jeszcze na słoneczku parę dni, coby nigdy więcej pleśń nie wyłaziła :oops:

Okolice gumowych korków w podłodze zapaćkane jakąś czarną jak smoła substancją. Dziadek tym całe auto leciał i nie narzekał. A, że dał mi to za darmo to też zupełnie przypadek :-D Foty będą jutro pewnie. Korki siedzą stabilnie, zalane solidnie dookoła, żeby nic nie przeciekało. Mam nadzieję, że masa dobrze wyschnie i się sprawdzi.
Faciu3
Czytacz

- - -

Powrót do Wnętrze