zalanie

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

zalanie

Postprzez piorun665 » 31 lip 2011, o 21:38

Witam.
Nawiedziła mnie dzisiaj ulewa jak się patrzy.
No i zalało mi wnętrze.Nigdy wcześniej tego nie było.
Woda przedostała się do środka w miejscu gdzie umiejscowione są bezpieczniki itd.
Teraz mam pytanie...

Dobrze mniemam że jest to wina zapchanych jakichś otworów odprowadzających wodę z podszybia na zewnątrz?

Jeżeli tak to jak to zdemontować i przepchnąć.

Proszę o wszelkie porady!!!!
Pewnie muszę zdjąć wykładzinę dobrze wysuszyć podłogę(bo cała woda tam się zebrała) no i wyprać wykładzinę bo będzie śmierdzieć.
Napiszę od razu że po tym zdarzeniu szaleją wycieraczki.Same się włączają a potem nie można ich wyłączyć.Jakiś przekażnik zalany???
piorun665
Czytacz

zalanie

Postprzez prezesik » 31 lip 2011, o 22:08

W slupkach przednich miedzy zawiasami sa wystajace gumki, to sa odplywy szybra. Trzeba je odetkac. Mozesz tez otworzyc szyber i z przodu w naroznikach bedziesz mial otwory, w ktore wystarczy wlozyc jakis sztywniejszy miedziany drut i przepchac az do dolu gdzie wystaja gumki.
Jezwli chodzi o szalejace wycieraczki to odchyl skrzynke bezpiecznikow i calosc wysusz suszarka do wlosow. Nie pamietam ktory przekaznik jest od wycieraczek, ale wystarczy je wlaczyc i przekaznik sam sie odezwie, bedzie tykal. Radze go wyjac, zdjac z niego obudowe i wysuszyc srodek, bo tam to sama elektronika na elementach SMD.
prezesik
Members

Postprzez piorun665 » 31 lip 2011, o 22:22

Dzięki

A są jakieś otwory na podszybiu?
Bo widziałem jak tymi gumkami w drzwiach leci woda,więc raczej są drożne.
piorun665
Czytacz

Postprzez daniel93 » 31 lip 2011, o 23:28

Kolega wcześniej pisał o przepchaniu odprowadzenia z szyberdachu drutem. Myślę, że lepszym sposobem będzie użycie jakiejś linki, np z roweru/ motoru... Takiej żeby była odpowiednio długa. Piszesz, że widziałeś, że woda leci z tej rurki... Może jedna część z drugiej delikatnie się wysunęła i trochę wody leci dalej rurką, a trochę do środka samochodu sobie leci. Najlepiej pomalutku lać wodę w to odprowadzenie i sprawdzić czy do środka nie leci. Oczywiście mogą być inne przyczyny jak np to podszybie, ale w związku z tym nie mam żadnych doświadczeń. Otwory w podszybiu są po bokach samochodu pod tymi osłonami.
daniel93
Berbeć

Postprzez piorun665 » 18 sie 2011, o 18:20

Witam.

Temat załatwiony.Wężyki odprowadzające wodę z szyberdachu były jak najbardziej ok.
Zdjąłem podszybie i za głowę się złapałem...wywaliłem z tamtąd małą górkę ziemi dosłownie.Szczególnie z tej strony z której zalało autko.
Po oczyszczeniu złożyłem i próba z wodą.Duże wiadro wody na zalaną stronę i wszystko gites...susziiii
Teraz czeka mnie jescze wywalenie wykładziny z podłogi i wyciszenie nowym filcem.

Dzięki wszystkim za rady...
pozdro
piorun665
Czytacz

- - -

Powrót do Wnętrze