Zamiana zegara na obrotomierz

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

Postprzez Feretti » 25 lis 2012, o 18:21

Witam :-)
Ten temat już parę razy się pojawił, ale nigdzie odpowiedzi mnie nie zadowoliły.
Mam dieselka, zamiast obrotomierza mam zegarek. Wiem że w benzynach zamiana licznika z zegarem na ten z obrotomierzem jest bezproblemowe i wszystko działa, lecz słyszałem, że taka zamiana w dieslach powoduje, że obrotomierz nie działa, bo nie ma odpowiedniego podłączenia. Jest to prawda czy nie.? Ponieważ chciałbym mieć w moim gooferku licznik z obrotomierzem.
Z góry dzięki za pomoc :-)
Przodem jeżdżą wszyscy, tyłem niewielu, bokiem nieliczni…
Feretti
Berbeć

Postprzez michaal » 25 lis 2012, o 20:45

Poniekąd to prawda bo liczniki z silników benzynowych posiadają sygnał o obrotach z czujnika halla a w silnikach diesla z alternatora. Mimo że posiadasz licznik z zegarem to powinieneś posiadać już pociągniętą instalację tylko potrzebujesz licznik od silnika diesla z obrotomierzem bo tylko taki będzie pasować.
Droga poszukiwania licznika jest taka sama jak wszystkich opisywanych na forum czyli ma być taka sama liczba WGSZ bo licznik będzie okłamywał. Gdzieś na forum widziałem rozpiskę z numerami WGSZ i do tego numer fabryczny. Dużo ci to pomoże w poszukiwaniu właściwego.
Ps. Taki sam licznik miały VW Polo 6N i seat ibiza/cordoba.
michaal
Badacz tematu

Postprzez Feretti » 26 lis 2012, o 16:54

wielkie dzieki mam nadzieje ze uda sie zamienic i bedzie działac.
Przodem jeżdżą wszyscy, tyłem niewielu, bokiem nieliczni…
Feretti
Berbeć

- - -

Powrót do Wnętrze