zaślepka nad pedałami - pytanie i OSTRZEŻENIE

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

Postprzez przemke » 4 maja 2012, o 14:36

Nie wiem czy o tym było już ale u mnie było tak: jadę sobie wczoraj dłuższą trasą, w pewnym momencie potrzebowałem gwałtowniej zahamować a tu czuję opór czegoś powyżej pedału!! jednocześnie nacisk na pedał był możliwy tylko częściowo do pewnego stopnia, to samo ze sprzęgłem.
Nie widać problemu z pozycji kierowcy więc najpierw myślałem że może zahaczam o plastiki spodu deski rozdz. ale otrzeźwiałem, że przecież to niemożliwe, stopy mi nagle nie urosły ;)

Pogrzebałem i okazało się, że jest tam jedna zaślepka która opadła w dół, a ja zahaczając stopą o nią dalej ją obniżałem!
Podniosłem ją przed dalszą jazdą a dzisiaj już na spokojnie przyjrzałem się i jest to na wkręcie takim jakby który nie trzyma (nie widzę dokładnie dlaczego), postanowiłem więc nie ryzykować i zdjąć to całkiem.
Osłania to jakieś przewody itp. za pedałem hamulca i nie jest chyba potrzebne ?
Wygląda to tak:
Obrazek

Obrazek

lepiej skontrolujcie sobie jak to u Was wygląda.
mój golf to wersja GL 5d 92r.
przemke
Badacz tematu

Postprzez danny.tcz » 4 maja 2012, o 14:54

na moje to jakas oslona kolumny kierowniczej
to nie jest zwykłe 1,4 zawsze to powtarzałem :P
danny.tcz
Gaduła

Postprzez trollu » 4 maja 2012, o 18:14

to jest osłona kolumny tak jak danny.tcz napisał.
przemke napisał(a):jest to na wkręcie takim jakby który nie trzyma

nie że nie trzyma, pewnie próbowałeś go wkręcić a on działa na zasadzie zamka ;-) wpychasz "wkręt" w otwór, przekręcasz o 90 stopni i jest zamknięte, jak przekręcisz o kolejne 90 to będzie otwarty i tak w kółko :lol:
przemke napisał(a):nie jest chyba potrzebne ?

3 min zabawy i założysz to na miejsce ale jak Ci się nie chce to trudno :->
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
trollu
VIP

Rocznik: 0
Silnik: byl ADY jest M52TUB28
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: kombi

Postprzez przemke » 4 maja 2012, o 18:46

Jeśli tak jest jak piszesz to powinien sie blokwac a nie krecic, będę musiał sie tam wczolgac na plecach z latarką zeby to zobaczyc gdzie ten "wkręt" ma wejsc ale nie bede tego raczej robil ze wzgledu na to co mialo byc glownym przekazem mojego postu: skoro raz sie samo obluzowalo to i drugi raz moze a mozliwosci wystapienia sytuacji zagrazajacej bezpieczenstwu jazdy trzeba eliminowac a nie tworzyć!
przemke
Badacz tematu

Postprzez danny.tcz » 4 maja 2012, o 20:17

skoro w fabryce przy produkcji naszych vw owa oslone zamontowali to czemus ona wlasnie sluzy jesli byloby odwrotnie wcale nie dawaliby tego kawalka plastiku ... glownego powodu zastosowanie nie znam ale skoro oslania kolumne i drazki kierownicze to tez cos moze sie im stac bez niej nie wiem co ale sila dedukcji mozna tak wnioskowac
to nie jest zwykłe 1,4 zawsze to powtarzałem :P
danny.tcz
Gaduła

Postprzez trollu » 5 maja 2012, o 11:50

przemke napisał(a):Jeśli tak jest jak piszesz

a jest bo w grudniu co drugi dzień to rozbierałem żeby dostać się do linki sprzęgła :lol:
nie róbmy problemu, jak założysz to poprawnie i mocowania są sprawne to nie ma możliwości żeby to spadło. jest to zwykła osłonka, można bez niej żyć. u mnie siedzi twardo i chyba nie ma zamiaru zmieniać swojego położenia ;-)
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
trollu
VIP

Rocznik: 0
Silnik: byl ADY jest M52TUB28
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: kombi

- - -

Powrót do Wnętrze