Zbliża się zima... zamarzające klamki

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

Postprzez pullup1 » 28 lis 2010, o 10:46

do wazeliny technicznej łapie się brud i inny syf, ja używam smaru silikonowego w aerozolu, zamki nie zamarzają i uszczelki tez nie łapią drzwi
pullup1
Berbeć

Postprzez bla.zej » 28 lis 2010, o 12:53

Ja wczoraj wyciągłem klamkę razem z tym mechanizmem, przesmarowałem suchym smarem w sprayu, i dzisiaj rano znowu złapało :-x
Nie wiem, chyba ten smar jest do dupy...
bla.zej
Czytacz

Postprzez gello1 » 28 lis 2010, o 14:07

bla.zej, to nic nie da bo masz wilgoć w całym zamku. A teraz żeby ją usunąć trzeba wyjąć zamek i wysuszyć go w domu. A później nasmarować i zapomnieć. JA zrobiłem to w lecie jak zakładałem centralny(elektryczny) wysmarowałem zameczki i teraz tylko cyka:P. O takich rzeczach najlepiej pamiętać jak jest ciepło.
gello1
Gaduła

Postprzez Bradley » 28 lis 2010, o 14:49

bla.zej napisał(a):Ja wczoraj wyciągłem klamkę razem z tym mechanizmem, przesmarowałem suchym smarem w sprayu, i dzisiaj rano znowu złapało :-x
Nie wiem, chyba ten smar jest do dupy...

To nie klamka jest problemem a zamek a dokladniej jak otworzysz drzwi to widac cyngielek ktory chwyta w karoserii drzwi takie metalowe U i jak zapadnie to drzwi sie trzymaja i nie otwieraja podczas jazdy.
Jak zamarznie to cyngiel nie odskakuje i drzwi nie da sie otworzyc. Tylko rozebrac, wyczyscic, wysuszyc i nasmarowac.
VW Vento 1.9TDI 1Z ++ :)
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Bradley
Fanatyk

Postprzez bla.zej » 28 lis 2010, o 16:34

Bradley, Czyli trzeba wyjąć ten element który jest jeszcze przykręconym takim płaskownikiem który jest zamocowany w pionie, tak aby dostać się do zamka, tak ?
bla.zej
Czytacz

Postprzez Bradley » 2 gru 2010, o 21:59

Zamek o ile pamietam jest na torxa T25, tapicerke oczywiscie trzeba zdjac, trzeba tez odkrecic klamke i wyjac wkladke zamka i manewrowac tak zeby wyjac caly zamek :)
Ogolnie masakra, zeby wyjac, a potem wlozyc :)
VW Vento 1.9TDI 1Z ++ :)
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Bradley
Fanatyk

Postprzez darkker » 3 gru 2010, o 03:12

Opcja dla tych co mają garaż
Wyciagnąc zamek dokładnie wyczyścić najlepiej zamoczyć w WD-40. Na drugi dzień dobrze przemuchać powietrzem i wysuszyć najlepiej opalarką z rozsądnej odległości. Potem iśc do apteki kupić glicerynę (1,50 gr)i wszystki mechanizmy przesmarować gliceryna. Ja tak robie od kilku lat nie tylko w golfie inie mam problemów :super:

Bradley, przy browarku nigdy sie nie dłuży :-D
darkker
Badacz tematu

Postprzez terms » 7 gru 2010, o 12:24

pullup1 napisał(a):do wazeliny technicznej łapie się brud i inny syf, ja używam smaru silikonowego w aerozolu, zamki nie zamarzają i uszczelki tez nie łapią drzwi

Zapewne :lol: , tyle że nie nakłada się jej kilogramami i odpowiednio rozprowadza. Starcza raz na zime, a aerozol musi być bardzo wydajny i pewno nie wietrzeje. Jaka cenna bo puszke wazeliny nie zużyjesz dotego typu prac przez 12lat (mowa o 1 aucie).
terms
Badacz tematu

Postprzez nitek » 7 gru 2010, o 12:36

Ja u siebie rozebrałem zamek od kierowcy wymylem caly w bezynie ekstrakcyjniej potem zalalem go olejem do silnikow i nawet przy -15 mogłem otworzyc drzwi
KONSERWACJA PODWOZIA ,SPAWANIE UKŁADÓW WYDECHOWYCH 691-123-441
nitek
Czytacz

Postprzez mani51 » 7 gru 2010, o 17:51

olej silnikowy prędzej czy później spłynie i będziesz miał zamek niesmarowany...faktycznie nie będzie miało co wtedy zamarznąć ale i szubcie wszystko się zużyje :-)
mani51
Members

Poprzednia strona

- - -

Powrót do Wnętrze