Cześć,
proszę o pomoc w wycenie ile może kosztować naprawa (robocizna) takiego uszkodzenia powstałego w wyniku stłuczki. Poniżej opisuję jakie szkody powstały oraz wrzucam też zdjęcia. Chciałbym Was prosić o opinię – czy takie uszkodzenia zderzaka i pasa przedniego są jeszcze do „wyprostowania” bez konieczności kupna nowych części? Niestety nie znam się aż tak na autach i nie chciałbym przepłacić za swoją niewiedzę...
Wygląd auta z przodu:
Przede wszystkim uszkodzona została chłodnica, a w zasadzie została ona przebita przez jedną ze śrub mocujących zamek maski i płyn z niej wycieka momentalnie. Także domyślam się, że chłodnica do wymiany. Na zdjęciu widać jak połatałem chłodnicę tym co miałem aby dojechać do domu kilka km.
Zderzak oraz pas przedni (wzmocnienie) – posiadają spore wgniecenie. Zderzak jakby się poluzował (opuścił się) i widać duże prześwity pomiędzy lampami i karoserią. Widać też pęknięcie pasa przedniego w jego górnej części.
Widok przy zamku maski:
Maska mimo, że nie widać wgniecenia to nie przylega dobrze do nadkoli.
Grill został zdjęty do zdjęcia, choć jest trochę pęknięty, ale nie jest z nim najgorzej.
Moje auto to Golf III 1.8 benzyna, 94’, wersja bez klimatyzacji.
Znalazłem poszczególne części na allegro i takie ceny podam mechanikowi aby zmniejszyć możliwość naciągania z jego strony.
Chłodnica 69zł -120zł
Pas przedni - ceny 50-120zł
Zderzak 85zł (bez zaślepek) - 175zł (pełny)
PS. A może ktoś z okolic Wrocławia może polecić mechaników we Wrocławiu lub sklepy z częściami do VW? Narazie trafiłem tylko na mechaników ogłaszających samych siebie...
Dowiedziałem się, że być może ktoś z kolegów z klubu VW może byłby skłonny podjąć się naprawy auta za rozsądniejsze pieniądze niż mechanik - jeśli ktoś z kolegów z forum chciałby się tego podjąć to bardzo proszę o kontakt.
Z góry wielkie dzięki za wszelką pomoc, podpowiedzi i porady.
Pozdrawiam serdecznie,
Jarek