Ziemba napisał(a):Witam, w czerwcu tego roku kupiłem Golfine z OC ważnym do Października tego roku.
Kupiłeś auto z polisą ważną do Października br.
Ziemba napisał(a):Jakoś półtora miesiąca później zadzwonili do mnie z ubezpieczalni, i powiedzieli, że muszę zapłacić rate za OC, ponieważ, tamto OC jest ważne tylko miesiąc od zakupu auta, wyliczyli mi wszystko, i powiedzieli że musze zapłacić lekko ponad 1300 zl
Nie spisałeś aneksu do umowy kupna sprzedaży auta. Gdyby tak było Polisa OC poprzedniego właściciela przeszła by na Ciebie. To że kupiłeś auto nie oznacza że jego polisa przechodzi na Ciebie automatycznie.
To że ubezpieczalnia się odezwała oznacza iż poprzedni właściciel auta wymówił ubezpieczenie - do czego nie ma prawa . Ponieważ by mógł tak zrobić , ty jako pierwszy musiałbyś wymówić ubezpieczenie w firmie gdzie zawarte jest oc.
Ziemba napisał(a):wyliczyli mi wszystko, i powiedzieli że musze zapłacić lekko ponad 1300 zl i spytali czy akceptuje umowę, na co odpowiedziałem tej miłej pani, że umowy nie akceptuje, bo auto i tak na razie stoi w warsztacie i OC nie dla niego nie potrzebuje, na co miła pani przytaknęła, i powiedziała, bym odezwał się jak auto będzie sprawne, i zdecyduje się je ubezpieczyć.
Wyliczyli Ci kwotę za NOWĄ polisę. To że auto stoi nie ma nic do rzeczy. OC musi być - Sorry takie mamy przepisy .
Ziemba napisał(a):i tu pytanie, czy muszę im coś płacić???
Przecież nie zawierałem z nimi żadnej umowy, ale
nie chcę by potem się okazało, że muszę to zapłacić a do tego naliczyli jakieś odsetki czy coś
Udaj się do ubezpieczalni gdzie auto ma wykupione OC , przedstaw sprawę osobie zza biurka, na pewno wszystko Ci wytłumaczą. Wtedy będziesz wiedział Co robić.
Edit:
mariusz325 napisał(a):Według mnie musisz zadzwonić do ubezpieczalni i zmienić tamtą polise na siebie a wtedy jak jest ważne oc to przeliczą ją ponownie według Twojich zniżek. Miałem tak samo.
Na to potrzeba pisemnej zgody poprzedniego właściciela auta.