Wypowiem sie w temacie troche.
Widzę ze kolega juz do benzyny przekonany, nie bede zmieniał wyboru, ale gryzie mnie jak ktos pisze ze w zime problemy z dieslem.
Powiem tak, z każdym silnikiem czy to PB czy ON czy LPG będa problemy, jak ktoś nie zadba.
Mam sam AAZ, 1.9TD i powiem wam ze nie moge na nic narzekać, pompa jest ustawiona, wszystkie swiece zmienione przed zimą, i naprawde dobry akumulator i wiecie co? Jedyne co czuje przy odpalaniu diesla a benzyny to to, ze czasami stracę tą minutę na zapłonie przed odpaleniem na rozgrzanie swiec. Jak silnik ma swoje cisnienie, jest szczelny, swiece pracują, układ paliwowy sprawny to uwierzcie mi bez różnicy czy to diesel czy benzyna. Wiadomo, dodatki na ostre mrozy trzeba lać itp. Ale gadanie ze diesel gorszy w zime to dla mnie przesada - nie bronie też diesla całym sobą, ale wiadomo - jak dbasz tak masz. Ja mam 2 lata golfa. Wcześniej ojciec miał siene 1.6 16V 101km i powiem wam no niby fajnie pali wszystko dobrze bo benzyna, ale jakos nie czuje się źle tracąc tą minutę na porządne zagrzanie swiec i wkoncu odpalenie go
Trochę zbiłem z tematu, każdy wybiera co mu pasuje