Cześć wszystkim.
z czystym sumieniem zakładam nowy wątek gdyż po przekopaniu forum nie znalazłem nigdzie wyczerpującej temat odpowiedzi.
Od jakiegoś czasu przy większej prędkości na nierównościach czuje się w swoim aucie jak na karuzeli, wchodzenie w zakręt też nie należy do przyjemnych. Jestem pewien że jest to wina amortyzatorów(sprężyny sprawdzone - są ok) (latem byłem na trzęsiawce i wyniki oscylowały około 60% na przedniej jak i na tylnej osi), jestem pewien też, że po lecie te procenty sporo spadły gdyż zaliczyłem kilka wypadów w góry(sporo bezdroży) plus dwa wyjazdy w ukraińskie Karpaty(ok 7 tys km). Za każdym razem komplet osób, pełny bagażnik rzeczy i sprzętu plus dwa kajaki górskie na dachu. Drogi jakie są na Ukrainie każdy chyba wie lub się domyśla. Przygotowując się do zimy chciałbym wymienić amortyzatory(komplet). Odwiedziłem kilka serwisów i uzyskałem kilka różniących się od siebie informacji.
W jednym dowiedziałem się, że golf montował i zaleca do mk3 tylko amortyzatory gazowe(???)
w innym że mają to być amortyzatory gazowo-olejowe, inna wersja to taka że możliwy jest montaż na przód olejowych a na tył tylko gazowych. Dziś przy wymianie opon gość powiedział mi, że przód to na bank olejowe i że są to amortyzatory oryginalne(seryjne) (???).
Twardość zawieszenia mi jak najbardziej pasuje tzn dość miękkie jak na moje odczucie i na takim mi zależy(mam problemy z kręgosłupem). Więc pewnie gazowe na przód odpadają. Najtańsze ceny w serwisie to
przód monroe z odbojnikami to 320 zł (olejowe komplet)
tył z odbojnikami 460 (gazowe komplet) plus robocizna 150 zł
nie ukrywam cena dość wysoka zwłaszcza, że zbliża się termin składki OC (1100 zł bo nie mam zniżek). Czy nie są to ceny zbyt wygórowane? Co mogę zrobić w takiej sytuacji by nie jeść do końca miesiąca ryżu z parówkami z Biedronki
?
1 wymienić najbardziej zużyte amortyzatory w serwisie ?
2 poszukać coś tańszego na allegro.pl ?
Wiem już że do wersji variant amortyzatory są inne, czy inne tez są do diesli i do benzyniaków? Gdzie mogę znaleźć info na ten temat
Bardzo proszę o wskazówki i porady i przepraszam za tak długi elaborat