Amortyzatory

Wszystkie informacje o elementach zawieszenia.

Moderator: Moderator

Amortyzatory - procent

Postprzez Maciuś » 15 mar 2011, o 12:24

Witam

Właśnie podjechałem Golfem na taki mały przegląd zawieszenia i wykazało mi na komputerze coś takiego:

Amortyzatory przód 60-65%
Amortyzatory tył: 50-53%

Do tego dodali, że obowiązkiem jest wymiana w przodzie tulei wahacza, lecz amortyzatory są OK.

Powiedzcie mi co wy o tym myślicie, czy one są jeszcze w stanie takim, że będzie można na nich po śmigać czy jednak trzeba wymienić ??
Maciuś
Badacz tematu

Amortyzatory - procent

Postprzez K@mil » 15 mar 2011, o 12:27

Maciuś napisał(a):Amortyzatory przód 60-65%
Amortyzatory tył: 50-53%

Cieknie cos z amorów ?

Maciuś napisał(a):Powiedzcie mi co wy o tym myślicie, czy one są jeszcze w stanie takim, że będzie można na nich po śmigać czy jednak trzeba wymienić

Jak nic nie cieknie to jeździć jeszcze, tylko ze obserować jak cos zacznie uciekać (olej) to wtedy wymienić ...
Ja mialem amorki z tyłu 56% i mi zdechły dopiero po okolo 1.5roku, pokazało 41% i z jednego coś juz sie pociło.

Tylko trzeba tez pamietać ze czesto jest tak ze kazda stacja pokaże inne wyniki bo mają taki sprzet :wstyd:
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez Maciuś » 15 mar 2011, o 12:43

Kamil powiem Ci szczerze, że ja w tych sprawach jestem zielony. Powiedz mi czy dam radę sprawdzić to tak po prostu to to sprawdzę :)

Na razie ruszam do mechaników ustalić sobie wizytę, a dalej mam nadzieję że wszystko się potoczy dobrze bo płukanie jest okropne -.-
Maciuś
Badacz tematu

Postprzez K@mil » 15 mar 2011, o 12:46

Maciuś napisał(a):Kamil powiem Ci szczerze, że ja w tych sprawach jestem zielony. Powiedz mi czy dam radę sprawdzić to tak po prostu to to sprawdzę

no tak :d idziesz do auta patrzysz w wnęke miedzy kolo i tam jest amorek i zobacz czy jest suchy czy cos leci z niego ;) i to tylko to :P

Jak powiesz mechanikowi ze amorek ma te 53% to bedzie Ci kazał wymienić bo bedzie chciał zarobić
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez terms » 15 mar 2011, o 20:17

Amory żekomo wymieniać przy 40% tak mi powiedzieli na stacji diagnostycznej sprawdzenie kosztuje 20zł.
terms
Badacz tematu

Postprzez Maciuś » 15 mar 2011, o 20:28

No to tak, stwierdzili, że tylna tuleja wahacza przedniego. Przykładowo wymieniam te tuleje, to przy okazji zdało by się jeszcze coś wymienić za jednym zamachem ?? Przepraszam was, że pytam o takie coś no ale cóż ... ;]
Maciuś
Badacz tematu

Postprzez K@mil » 15 mar 2011, o 20:57

Maciuś napisał(a):No to tak, stwierdzili, że tylna tuleja wahacza przedniego. Przykładowo wymieniam te tuleje, to przy okazji zdało by się jeszcze coś wymienić za jednym zamachem ?? Przepraszam was, że pytam o takie coś no ale cóż ... ;]

Tak wymienić i przednią i tylna gume na wachaczu (dużą i małą)
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez Maciuś » 15 mar 2011, o 20:59

No dobra :) Kamil jak byś mógł jeszcze przykładowo rzucić linka do takiej gumy był bym Ci bardzo, bardzo wdzięczny.
Do usłyszenia :)
Maciuś
Badacz tematu

Postprzez K@mil » 15 mar 2011, o 21:14

Kup sobie gumy Ruville albo Febi, tylko trzeba uważać bo są dwa rodzaje.
Idz najlepiej do zaprzyjaźnionego sklepu i wez je na WZ wtedy mechanik zalozy Ci dobrą a drugą oddasz.
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez Jafcyk » 29 mar 2011, o 22:42

Witam
Podepnę się po temat. Jestem właśnie po wymianie tylnych amortyzatorów . Chciałbym wymienić jeszcze jedną część amortyzatorów tylko nie wiem dokładnie jak się to nazywa. Jest to górna część na której osadzona jest sprężyna. W komplecie maiłem dolny talerzyk ale tego "górnego talerzyka" nie mogę znaleźć. Przydałoby się go wymienić bo stary z jednej strony na dziurę. Gumy są ok.

A co do wymiany to dziecinnie łatwe. Jedyny problem jaki wydłużył mi czas wymiany o dodatkowe 1,5h to korozja, która "zespoliła" tą górną część o której wyżej wspomniałem z trzpieniem amortyzatora i tulejką która dociska tą górna część.

Amortyzatory kupiłem kayaby - jak na razie jest ok.
Jafcyk
Czytacz

Postprzez komar » 30 mar 2011, o 14:30

ta część to bajka ;) chciałem ją w krakowie dostać i nie dało rady ;P nikt nie miał nowej... w autoryzowanym serwisie chcieli po 70zł ;P ale zapytałem o to do golfa 2 w jakiś sklepie z częściami ;P i okozała sie identyczna, za dwie nowe zapłaciłem chyba coś koło 25zł i już śmiga pare tys km i super ;P
komar
Czytacz

Postprzez Jafcyk » 30 mar 2011, o 22:25

u nas w jednym sklepie pani powiedziała, że coś takiego to tylko na szrocie mogę znaleźć a jak spytałem jak to się nazywa nie umiała mi odpowiedzieć.
:?:

znalazłem - nie wpadłbym na to że to tak się nazywa http://allegro.pl/zestaw-montazowy-spre ... 48617.html
Jafcyk
Czytacz

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Zawieszenie