Charakterystyczne stuki dla golfa II w przednim zawieszeniu

Wszystkie informacje o elementach zawieszenia.

Moderator: Moderator

Postprzez vitara » 23 cze 2012, o 08:29

Panowie golf III , vw polo , cordoby, ibizy mają taki charakterystyczny stukot ostry przy jeździe po dziurach , albo nawet jak najedzie się na kratkę ściekową.
Stukot w przednim zawieszeniu, stukot następuje gdy auto wpada w dziurę, dokładnie nie samo auto ale koło przednie.

Dźwięk ten jest charakterystyczny gdy widzimy - słyszymy takie auto jadące sobie po wertepach.

Siedzę w kanale i myślę...

Co to się tłucze .

Drążek stabilizatora nie.( gumy), choć przy słabych gumach może walić o wahacz.
Silentblocki w wahaczach nie.
Przegub tłucze się tępo i raczej przy skręcie.
Łożysko nie bo ono - huczy i raczej w pewnym zakresie prędkości.

Zostaje tam tylko łożysko amora - albo jego górne mocowanie do kielicha, albo sam amor?

Chyba oprócz amora i jego mocowania nie bardzo ma się tam co tłuc ?

Pod górną miseczkę amora tą pod maską dałem takie duże gumy ale nie pomogło to za wiele.

Mam rację?
vitara
Berbeć

Postprzez uldyn » 23 cze 2012, o 10:38

Mi to silentblock tłukł tak że aż czasem w środku było czuć wymieniłem i cisza. Poza tym może Ci coś walić z tyłu i będzie wrażenie że to z przodu coś nawala to się niesie po całej budzie dlatego zawsze ciężko ustalić skąd się donoszą stuki i puki
uldyn
Czytacz

Postprzez Imper » 23 cze 2012, o 23:44

zapomniales kolego o sworzniach wahacza. One tez potrafia tluc. tak samo koncowki drazkow kierowniczych, a apropo gornych mocowan amortyzatora jezeli cos tam w ogóoe tlucze to tylko lozyska mc persona
Imper
Members

Postprzez dezerter35 » 15 lip 2012, o 06:24

ja w takich przypadkach jade na stacje diag. za 2 dyszki wiesz wszystko o zawieszeniu przód i tył po co sie głowić ?
dezerter35
Czytacz

Postprzez Siw3k » 15 lip 2012, o 11:03

może też być że masz luzy na zaciskach i tłuczą nawet po nieruwnościach delikatnych ja tak miałem nie wiedziałem z kad to a to były te blaszki w zaciskach dojechały się i wypadły ze swojego miejsca weż je sprawdż i daj znać kupisz wtedy zestaw naprawczy firmy lucas za 15 zeta i masz spokój tu masz zdjęcie jak wyglądają http://www.google.pl/imgres?um=1&hl=pl& ... s:56,i:257
Moja była Golfina
Przeszłość Peugeot 406
Aktual tored MkIII
Siw3k
Members

Rocznik: 2002
Silnik: 1.8T
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

- - -

Powrót do Zawieszenie