coś telepie z prawej strony

Wszystkie informacje o elementach zawieszenia.

Moderator: Moderator

Postprzez Andrzej Jamka » 7 mar 2009, o 12:08

Jak jadę nawet po nie wielkich wybojach to słychać takie głuche telepanie jakby z przedniej prawej strony. Łożysko mc phersona jest ok. dodam że jakiś tydzień temu wjechałem w dość dużą dziurę na drodze. Pojechałem na warsztat, mechanik sprawdził końcówkę drążka kierowniczego, sworzeń wahacza,wahacz. jest ok. co to może być? Poduszka pod silnikiem? amortyzator?
Andrzej Jamka
Czytacz

Postprzez Stealth » 7 mar 2009, o 13:30

Ten mechanik to na pewno dobrze sprawdził?
Stealth
Members

Postprzez Andrzej Jamka » 7 mar 2009, o 13:36

mam nadzieję że dobrze, a jak nie na co zwrócićszczególną uwagę?
Andrzej Jamka
Czytacz

Postprzez Tomuś » 7 mar 2009, o 13:51

Hym ja też tak mam i to raczej łożysko a mechanik do wymiany :hyhy:
Tomuś
Badacz tematu

Postprzez Andrzej Jamka » 7 mar 2009, o 13:59

Łożysko mc perhsona jest do wymiany ale po drugiej stronie. możliwe żeby te telepanie przenosiło na drugą stronę?
Andrzej Jamka
Czytacz

Postprzez Stealth » 7 mar 2009, o 14:30

Może się zdarzyć tak, że wydaje się iż telepie z prawej a telepie np. z tyłu. Najlepiej jechać po dziurach a pasażer niech wystawi głowę przez okno i nasłuchuje. To też jest jakieś rozwiązanie. U mnie jak mój brachol wpadł w dziurę prawym kołem raz konkretnie, to końcówkę drążka kierownicy miałem do wymiany. I zmień mechanika.
Stealth
Members

Postprzez Andrzej Jamka » 7 mar 2009, o 22:58

gdyby uszkodziła się końcówka drążka kierowniczego to czułbym to raczej na kierownicy. mc pherson powinien byc cały podnosiłem auto i w kielichu był osadzony sztywno żadnego luzu , amortyzator też sztywno się trzymał mechanik powiedział że to może przez poduszkę na belce pod silnikiem...podobno jest do wymiany
Andrzej Jamka
Czytacz

Postprzez Stealth » 7 mar 2009, o 23:06

Poduszka pod silnikiem jest od tego, by silnik nie telepał budą przez drgania jakie wywołuje, i nie spotkałem się żeby miał wpływ na zawieszenie. Bo zawiecha zaczyna się od: wahacz, tuleje, sworznie, drążki, łączniki stabilizatora, amortyzatory, sprężyny, poduszki na amorach. Jak któreś z tych elementów jest walnięte to będzie stukało, pukało na dziurach i nierównościach.
Stealth
Members

Postprzez KristoF » 8 mar 2009, o 23:09

luzy zawieszenia zawsze wyczujesz sam.Podnosisz auto i szarpiesz za koło.Jak cos stuka albo się rusza zabardzo to zdejmujesz koło i patrzysz co jest przyczyną.Ja zawsze tak sprawdzam auto co jakies 2 miechy...sam zdiagnozowałem wybity sworzeń tydzień po przeglądzie na którym gośc stwierdził ze jest wszystko dobre...Stukanie gałki bedzie słychac dość głośno na dziurach ale tez przy kręceniu(kiwaniu) kierownica na postoju.Sworzeń stuka bardzo cicho ale do czasu...ale może tez stukac amortyzator słychać jak koło podskakuje na nierównościach.
Był Golf3- największy błąd mojego życia...
a teraz...
Elegancja, komfort , nienaganna jakość i aksamitnie pracujący silnik Millera ;]
KristoF
Members

Postprzez radekg819 » 8 mar 2009, o 23:56

u mnie pukało z obu stron!!!miałem do wymiany tuleje na wachaczu!!!kiedy pukało miałem wrazenie ze to poduszka na skrzyni!!!dopiero kiedy na kierownicy podczas jazdy odczułem drganie wyczajiłem ze to tuleje!!! :-o
radekg819
Berbeć

Postprzez Andrzej Jamka » 9 mar 2009, o 10:34

mam na 100% mc phersona do wymiany ale po przeciwnej sronie, czy jest to możliwe aby to głuche telepanie przenosiło na drugą stronę?
Andrzej Jamka
Czytacz

Postprzez Bacaga^^ » 9 mar 2009, o 10:50

Tak ja też tak miałem myślałem że mi szumi prawe łożysko pojechałem na stacje diagnostyczną i okazało się że to lewe. ;-)
Bacaga^^
Czytacz

Następna strona

- - -

Powrót do Zawieszenie