Drgania kierownicy i całego nadwozia

Wszystkie informacje o elementach zawieszenia.

Moderator: Moderator

Postprzez makerek01 » 15 lut 2009, o 14:35

Witam.

Proszę o pomysły co może przyczyną takiego problemu... mianowicie przy mocnym przyspieszaniu czuć jak zaczyna trząść kierownicą i nadwoziem (coś w stylu jakby opona miała guza ale występuje ten problem tylko przy przyspieszaniu). Problem się nasila gdy depcze się w podłogę na zakręcie w lewo. Wtedy jeszcze bardziej czuć to drżenie. Przy jeździe ze stałą prędkością lub na luzie problem ten nie występuje w żadnym przypadku. Koła wyważone nie uszkodzone felgi proste. Zrobiłem już tak prawie 30 tys km bez żadnych przygód ale czas się zainteresować. Ogólnie nie jest to jakieś bardzo uciążliwe ale źle się jeździ gdy się wie że coś jest nie tak

Drugi temat jest taki że przy ruszaniu lecz nie zawsze czuć jakby pyknięcia (1-2 takie strzały) głównie gdy koła są wyprostowane bo na skręconych coś takiego nie występuje.

Proszę o pomoc i pomysły na wyeliminowanie tych defektów.
makerek01
Berbeć

Postprzez poostek88 » 15 lut 2009, o 14:59

wywaz kola jeszcze raz na innej wulkanizacji. mi tak raz wywazyli ze bylo zle pjechalem na inna stacje i bylo ok. kumplowi kiedys trzeslo kolem bo mial wode w oponie...
poostek88
Badacz tematu

Postprzez marcinkoz2910 » 15 lut 2009, o 15:04

1. nieprawidłowe ciśnienie w ogumieniu
2. nieprawidłowy wyważone koła
3. uszkodzony -ne jakieś elementy zawieszenia (gałka, drążek, sworzeń, tuleje na wahaczu)
4. nieprawidłowa geometria pojazdu
5. nieprawidłowy kąt kół (to się też ustawia razem z geometrią)

makerek01 napisał(a):Drugi temat jest taki że przy ruszaniu lecz nie zawsze czuć jakby pyknięcia (1-2 takie strzały) głównie gdy koła są wyprostowane bo na skręconych coś takiego nie występuje.
a tu to mogą się przeguby odzywać :niepewny:
marcinkoz2910
Members

Postprzez makerek01 » 15 lut 2009, o 15:05

poostek88 napisał(a):wywaz kola jeszcze raz na innej wulkanizacji. mi tak raz wywazyli ze bylo zle pjechalem na inna stacje i bylo ok. kumplowi kiedys trzeslo kolem bo mial wode w oponie...

Wyważenie kół wykluczam dlatego że problem był taki sam również na letnich oponach a były one wyważane gdzie indziej niż obecne założone zimowe

[ Dodano: 2009-02-15, 14:10 ]
marcinkoz2910 napisał(a):1. nieprawidłowe ciśnienie w ogumieniu
2. nieprawidłowy wyważone koła
3. uszkodzony -ne jakieś elementy zawieszenia (gałka, drążek, sworzeń, tuleje na wahaczu)
4. nieprawidłowa geometria pojazdu
5. nieprawidłowy kąt kół (to się też ustawia razem z geometrią)

makerek01 napisał(a):Drugi temat jest taki że przy ruszaniu lecz nie zawsze czuć jakby pyknięcia (1-2 takie strzały) głównie gdy koła są wyprostowane bo na skręconych coś takiego nie występuje.
a tu to mogą się przeguby odzywać :niepewny:

Więc tak ciśnienie w kołach jest prawidłowe bo sprawdzam je co dwa tygodnie, wyważenie kół również wykluczam gdyż miałem tak samo na letnim komplecie. Natomiast co do reszty to mam nadzieje że wyjdzie w takim razie na przeglądzie za miesiąc.....a z drugiej strony zastanawiam się ile by kosztowało sprawdzenie tego defektu na SKP bo obecnie mam trochę czasu na wszelkie naprawy i przydałoby się żeby samochód przeszedł przegląd za raz..
makerek01
Berbeć

Postprzez rumbo » 15 lut 2009, o 21:14

sprawdz poduszki silnika wszystkie a szczególnie tą przy skrzyni biegów
dupowóz VW GOLF III, tatowoz Opel Vectra B
Mój Golfik -->http://www.golf3.pl/topics2/rumbo-moj-golf-18-gl-vt12505.htm
NOWE FOTKI strona 1 DUŻO ZDJĘĆ ostatnia aktualizacja zdjęć 7.08.2009
rumbo
Czytacz

Postprzez marcinkoz2910 » 15 lut 2009, o 22:28

makerek01 napisał(a):kosztowało sprawdzenie tego defektu na SKP
takiego coś czyli sprawdzenie muszą Ci zrobić za free bynajmniej ja tak miałem jak wahacz skrzywiłem to zajechałem i powiedzieli to to i to i do widzenia to jest ich obowiązek !!
marcinkoz2910
Members

- - -

Powrót do Zawieszenie