Dziwne ocieranie się gumy

Wszystkie informacje o elementach zawieszenia.

Moderator: Moderator

Postprzez Bebzo28 » 28 wrz 2011, o 13:27

Witam

Jak jadę po woli autem to słyszę ocieranie ( ły , ły , ły , ły ) jak przyśpieszam to ( ły,ły,ły,ły)
czym wolniej jadę to wolno coś ociera.

Podniosłem auto na lewarku i położyłem się pod auto i kręcę kołem prawym przednim i słychać dźwięk (ocierania się jakby dwie gumy ocierały o siebie) .

Dźwięk wydobywa się ze skrzyni biegów jak wychodzi ośka (ta prosta) pomiędzy gumą na ośce w stronę skrzyni biegów , przy samym łączeniu ( czy tam są jakieś oringi ? ).

A jak jadę i dodaje gazu to nic nie pociera a jak zdejmę nogę z gazu to auto hamuje silnikiem i wtedy słychać ocieranie jakby guma o gumę .

Postaram się przedstawić jakieś rysunki ale to dopiero jutro zrobię bo teraz jadę do roboty.
Bebzo288
Bebzo28
Czytacz

Postprzez prezesik » 28 wrz 2011, o 19:35

Pryśnij gumę przegubu jakimś silikonem w sprayu, aby ją lekko natłuścić i nasmarować, wtedy przestanie piszczeć.
Sprawdź jeszcze obejmę, a dokładniej jej zamek, czy nie poluźnił się i nie obciera o obudowę miski czy skrzyni.
prezesik
Members

Postprzez Bebzo28 » 29 wrz 2011, o 09:43

Zrobiłem tak jak napisałeś .

Jest jak na razie spokój.

Słyszałem też że przyczyną tego może być z powodu braku oleju w skrzyni ? Co o tym sądzisz ?

W sobotę spróbuje sprawdzić olej w skrzyni . jeszcze nie wiem jak ale jak się człowiek bierze za coś to po drodze są zawsze jakieś pomysły i sposoby.

Pozdrawiam
Bebzo288
Bebzo28
Czytacz

Postprzez prezesik » 29 wrz 2011, o 15:57

Bebzo28 napisał(a):Słyszałem też że przyczyną tego może być z powodu braku oleju w skrzyni ? Co o tym sądzisz ?
wtedy by ci skrzynia głośniej chodziła, w czasie jazdy będzie wyć, a przy zmianie biegów będzie słychać jej przełożenia.
prezesik
Members

Postprzez Bebzo28 » 30 wrz 2011, o 08:12

aha to raczej olej w skrzyni jest na pewno bo wszystko cichutko chodzi.
Bebzo288
Bebzo28
Czytacz

- - -

Powrót do Zawieszenie