Dziwny dźwięk z lewego koła

Wszystkie informacje o elementach zawieszenia.

Moderator: Moderator

Postprzez skunky » 6 mar 2012, o 21:26

Witam,
Przejrzałem kilka tematów i nie znalazłem identycznego problemu więc założyłem temat.
Otóż mój problem jest nieco złożony. Zacznę od tego co się dzieje z moją golfiną 1.4 ABD bez wspomagania a później napiszę kiedy usterka występuje.

Otóż dochodzą do mnie dziwne dźwięki od strony lewego koła. W zależności od intensywności i prędkości brzmi to różnie (nawet mechanik się przejechał i nie był w stanie powiedzieć co to jest). Raz brzmi to jak szorowanie metal o metal (z częstotliwością proporcjonalną do prędkości obrotowej kół) a raz jak tarcie gumy o gumę. Występuje najintensywniej gdy przyspieszam i hamuje silnikiem (moja teoria że jest wtedy jakieś naprężenie). Ale te nie raz słyszałem ten dźwięk przy wciśniętym sprzęgle a nawet z wciśniętym sprzęgłem i skrzynią w pozycji "na luzie". Ponadto dźwięk ten pojawia się gdy jadę prosto i skręcam w lewo (już przy delikatnym skręcie w prawo przestaje hałasować). Na początku problem pojawiał się na krótko a po przejechaniu kilku kilometrów znikał, z czasem nawet po kilkunastu kilometrach nie znikał.
Całość dzieje się zazwyczaj kiedy w powietrzu jest dużo wilgoci(deszcze, mgły dżdżysto) albo np wjadę w głęboką kałużę.
Dodam że gdy podniosłem całą przednią oś i zacząłem kręcić kołami to dźwięku nie było. Klocki też oglądałem były ok, dla pewności sfazowałem krawędzie i wystającą rdze z tarcz też obstukałem i zjechałem szczotką drucianą.

Mam nadzieje że długi opis nikogo nie zrazi i ktoś zlituje się nade mną bo mnie to irytuje już. Dźwięk czasem bywa bardzo głośny i irytujący a czasem (np jak były mrozy) to usterka całkiem zniknęła.
skunky
Berbeć

Re: Dziwny dźwięk z lewego koła

Postprzez K@mil » 6 mar 2012, o 21:33

skunky napisał(a):Witam,
Przejrzałem kilka tematów i nie znalazłem identycznego problemu więc założyłem temat.
Otóż mój problem jest nieco złożony. Zacznę od tego co się dzieje z moją golfiną 1.4 ABD bez wspomagania a później napiszę kiedy usterka występuje.

Otóż dochodzą do mnie dziwne dźwięki od strony lewego koła. W zależności od intensywności i prędkości brzmi to różnie (nawet mechanik się przejechał i nie był w stanie powiedzieć co to jest). Raz brzmi to jak szorowanie metal o metal (z częstotliwością proporcjonalną do prędkości obrotowej kół) a raz jak tarcie gumy o gumę. Występuje najintensywniej gdy przyspieszam i hamuje silnikiem (moja teoria że jest wtedy jakieś naprężenie). Ale te nie raz słyszałem ten dźwięk przy wciśniętym sprzęgle a nawet z wciśniętym sprzęgłem i skrzynią w pozycji "na luzie". Ponadto dźwięk ten pojawia się gdy jadę prosto i skręcam w lewo (już przy delikatnym skręcie w prawo przestaje hałasować). Na początku problem pojawiał się na krótko a po przejechaniu kilku kilometrów znikał, z czasem nawet po kilkunastu kilometrach nie znikał.
Całość dzieje się zazwyczaj kiedy w powietrzu jest dużo wilgoci(deszcze, mgły dżdżysto) albo np wjadę w głęboką kałużę.
Dodam że gdy podniosłem całą przednią oś i zacząłem kręcić kołami to dźwięku nie było. Klocki też oglądałem były ok, dla pewności sfazowałem krawędzie i wystającą rdze z tarcz też obstukałem i zjechałem szczotką drucianą.

Mam nadzieje że długi opis nikogo nie zrazi i ktoś zlituje się nade mną bo mnie to irytuje już. Dźwięk czasem bywa bardzo głośny i irytujący a czasem (np jak były mrozy) to usterka całkiem zniknęła.

Przeguby sprawdzone przez mechanika ? tzn ich stan wizualny a dokladnie ich gumy :)

Gdyby ten objaw nie wystepował przy skrecnie w lewo mozna byloby sadzic ze cos dzieje sie w skrzyni, ale tez tez nie mozna wykluczyć...

Jak podniosłeś auto do gory to na jakim biedu sprawdzales czy te dzwieki wystepuja? najlepiej jest na 4/5 tylko ze wtedy nie ma takich obciążeń
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez skunky » 6 mar 2012, o 21:47

Jak tam z przegubami to nie wiem, ogólnie sprawdzał wszystko, samochód był podnoszony. Jak to oglądał to wymieniałem tuleje u nich w wahaczu i ustawiałem zbieżność. A guma wygląda dobrze nigdzie nie przerwana (paradoksalnie z drugiej strony coś tam brudno od smaru ale na pewno nie stamtąd ten dźwięk dochodzi)

Niestety skrzyni też nie wykluczam (zapomniałem dodać że usterka zaczęła pojawiać się kilkanaście dni po dolaniu oleju do skrzyni, dziwnym trafem brakowało go tam prawie litr, a po dolaniu na kostce gdzie parkuje wycieków żadnych nie widać)

Auto sprawdzałem na pewno na 1,2,3 a czy przy czwórce to już nie pamiętam. W każdym razie nie sądzę by to miało wpływ bo drapanie/szorowanie/tarcie występuje na każdym biegu jak i również bez biegu i występuje z częstotliwością im wyższą im wyższa prędkość samochodu. Jeśli dopasuje pedał gazu odpowiednio to nie hałasuje albo słąbo hałasuje. Jeśli natomiast tylko troche przyspieszam lub hamuje silnikiem to już to słyszę. Jak tocze sie na luzie to dźwięk jest cichszy ale też go słychać
skunky
Berbeć

Postprzez K@mil » 6 mar 2012, o 21:50

skunky napisał(a):Jak tam z przegubami to nie wiem, ogólnie sprawdzał wszystko, samochód był podnoszony. Jak to oglądał to wymieniałem tuleje u nich w wahaczu i ustawiałem zbieżność. A guma wygląda dobrze nigdzie nie przerwana (paradoksalnie z drugiej strony coś tam brudno od smaru ale na pewno nie stamtąd ten dźwięk dochodzi)

Niestety skrzyni też nie wykluczam (zapomniałem dodać że usterka zaczęła pojawiać się kilkanaście dni po dolaniu oleju do skrzyni, dziwnym trafem brakowało go tam prawie litr, a po dolaniu na kostce gdzie parkuje wycieków żadnych nie widać)

Auto sprawdzałem na pewno na 1,2,3 a czy przy czwórce to już nie pamiętam. W każdym razie nie sądzę by to miało wpływ bo drapanie/szorowanie/tarcie występuje na każdym biegu jak i również bez biegu i występuje z częstotliwością im wyższą im wyższa prędkość samochodu. Jeśli dopasuje pedał gazu odpowiednio to nie hałasuje albo słąbo hałasuje. Jeśli natomiast tylko troche przyspieszam lub hamuje silnikiem to już to słyszę. Jak tocze sie na luzie to dźwięk jest cichszy ale też go słychać

Sprawdz te przeguby ja bym tak zrobil...

Co do oleju w skrzyni to kolego zapytam Cie bo to sie zdarza czesto... Olej dolałeś tam gdzie trzeba ? bo latwo mozna sie pomylić z miejscem na lampę do ustawiania zaplonu co czesto wystepuje tu na forum :wstyd:
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez skunky » 6 mar 2012, o 21:54

Może to i mój pierwszy samochód ale takiej pomyłki nie popełniłem. Olej trafił tam gdzie powinien xD.

Co do przegubów to jak się tam dostać niczego nie uszkadzając (bo rozumiem że są tam gdzie jest taka pofałdowana guma łącząca półoś z kołem) i czego tam szukać?
skunky
Berbeć

Postprzez K@mil » 6 mar 2012, o 21:58

skunky napisał(a):Może to i mój pierwszy samochód ale takiej pomyłki nie popełniłem. Olej trafił tam gdzie powinien xD.

to najwazniejsze

skunky napisał(a):Co do przegubów to jak się tam dostać niczego nie uszkadzając (bo rozumiem że są tam gdzie jest taka pofałdowana guma łącząca półoś z kołem) i czego tam szukać?

Jest przegub zewnetrzny i wewnetrzny (tak pod gumami)
Tutaj foto http://img.interia.pl/motoryzacja/nimg/ ... 194990.JPG
(od strony kola zewnetrzny od strony skrzyni wewnetrzny)

Poczekaj moze ktos inny bedzie madrzejszy i napisze coś nowego
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez skunky » 6 mar 2012, o 22:01

No ok, tyle to wiedziałem, ale pytanie co powinno mnie w nim zaniepokoić? Luz?

Ok, w takim razie czekam jeszcze na radę innych a jak znajdę odrobinę czasu między napiętym grafikiem na uczelni to zajrzę do tego przegubu. A na razie dzięki za zainteresowanie ;D
skunky
Berbeć

- - -

Powrót do Zawieszenie