Gluchy stuk dobiegajacy z tylu auta.

Wszystkie informacje o elementach zawieszenia.

Moderator: Moderator

Postprzez truckerek » 13 lis 2013, o 19:59

Witajcie. Od wczoraj pojawil mi sie w aucie podczas jazdy gluchy stuk dobiegajacy z tylu auta. Slychac tak jakby cos podskakiwalo w bagazniku, lecz tam nic nie podskakuje. Dzieje sie to na delikatnych nierownosciach, albo jak mi tylek podskoczy gwaltownie. Siedze dosc nisko na gwincie. Dzisiaj takze stuk dobiegl podczas gwaltownego przyspieszenia. Co mu moze dolegac? Lub ewentualnie jak zdiagnozowac usterke? Pozdrawiam!
truckerek
Berbeć

Postprzez Gesiu_15 » 13 lis 2013, o 21:15

tuleje belki nie wybite ? sprawdzałeś ? bo mogą być kaputt i dlatego takie stuki
Gesiu_15
Moderator Globalny

Rocznik: 1994
Silnik: 2.0 2E GTI
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez truckerek » 13 lis 2013, o 21:38

A mozna to sprawdzic w jakis domowy sposob czy tylko warsztat? Ale to tak z dnia na dzien moze zaczac walic bez wczesniejszych oznak?
truckerek
Berbeć

Postprzez Paweu » 13 lis 2013, o 23:19

truckerek napisał(a):A mozna to sprawdzic w jakis domowy sposob czy tylko warsztat?

Podnieś tył auta , zdejmij koła i sprawdź luzy wkładając między tuleje przecinak poruszaj prawo lewo , czy tam góra dół. Będą luzy to i możesz mieć pewność że to to.

truckerek napisał(a):Ale to tak z dnia na dzien moze zaczac walic bez wczesniejszych oznak?

U mnie na początku nie było dużych luzów to i tak nie słyszałem. Teraz to ci powiem że 'straszliwe' stuka.

Porada wymiany tulei tylnej belki dostępna na bodajże stronce vwgolf. Tak że jeśli masz własny garaż i trochę samozaparcia to i sam to zrobisz.
Paweu
Members

Rocznik: 1111
Silnik: 0.8
Paliwo: CNG
Nadwozie: cabrio

Postprzez Gesiu_15 » 14 lis 2013, o 21:06

wymiana tuleje nie skomplikowana sprawa , troszke czasu i poszli do przodu :-)
Gesiu_15
Moderator Globalny

Rocznik: 1994
Silnik: 2.0 2E GTI
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez pablomed » 14 lis 2013, o 23:59

tuleje stukają raczej metalicznie, bardziej głucho: tłumik o belkę albo coś z kolumną. Wjedź na kanał oglądaj poszarp autem góra dół i na boki powinno się wyjaśnić.
pablomed
Members

Postprzez truckerek » 15 lis 2013, o 21:22

Witajcie. Dzieki za wszystkie info :) tak wiec rozmawialem ze znajomym mechanikiem i sprawdzal mi luzy na biegu oraz na ruszaniu przy zaciagnietym hamulcu recznym. Powiedzial, ze luzow nie widzi :/ on sam jest posiadaczem golfa mk3 i u niego wybite tuleje przejawialy sie duzym luzem w zawieszeniu podczas tych samych testow. Dzisiaj mialem okazje troche pojezdzic po nierownej drodze i oto co zauwazylem. Jadac normalna polska droga (czyt. z delikatnymi nierownosciami) przy predkosci 90-100 i wjechaniu we wglebienie stuku jako tako nie ma. A wjezdzalem na podworko usypane gruzem i delikatne wglebienia przy predkosci 2-3 km/h walilo najglosniej jak to mozliwe. Zadnego metalicznego dzwieku nie ma, cos w stylu gluchego podskakiwania w bagazniku. Dzwiek pojawia sie tylko i wylacznie przy wolnych predkosciach.
Ostatnio edytowano 15 lis 2013, o 21:24 przez truckerek, łącznie edytowano 1 raz
truckerek
Berbeć

- - -

Powrót do Zawieszenie