golfik drży przy rozpędzaniu

Wszystkie informacje o elementach zawieszenia.

Moderator: Moderator

Postprzez Mały » 6 lip 2011, o 12:27

Witam!

Mam taki problem że przy rozpędzaniu autka przy prędkości ok 40 - 50km/h mój golfik zaczyna wibrować. Wibracje czuć na kierownicy i na całek karoserii ( widać nawet na lewarku zmiany biegów jak lata na boki). Jak prędkość dochodzi do 60km/h wibracje ustają. Problem mam od roku odkąd kupiłem samochód - to samo działo się na felgach stalowych i teraz na aluminiowych, tak samo na zimówkach jak i oponach letnich. A dziś okazało się na przeglądzie że końcówki drążków są do wymiany.

Macie może koledzy jakiś pomysł jaka usterka niszczy zawieszenie w moim aucie??

Pozdrawiam.
Mały
Berbeć

Postprzez RAQnio_V » 6 lip 2011, o 18:41

możliwe, że geometria do zrobienia ;)
Wąsko i wysoko... Na przekór stereotypom :D
RAQnio_V
Badacz tematu

Postprzez KristoF » 8 lip 2011, o 18:39

wibracje występują często przy uszkodzeniu łożysk...krzywych felgach, złym wyważeniu kół, no i przy popękanych oponach :)
Łożyska jak są wyjechane to są głośne i tak huczą, buczą auto może wpadac w wibracje ale to byś słyszał ze cos jest nie tak.
Krzywe felgi... mówisz ze nie ma różnicy czy zimowe czy letnie, wtedy czuć bicie w kierownicy przy specyficznych prędkościach, wyważenie można sprawdzić raz na rok przed sezonem...

Jeśli chodzi o gałki, wybijają się na naszych "drogach" na koleinach, to normalne zwłaszcza przy szerokich oponach...
Był Golf3- największy błąd mojego życia...
a teraz...
Elegancja, komfort , nienaganna jakość i aksamitnie pracujący silnik Millera ;]
KristoF
Members

Postprzez Mały » 8 lip 2011, o 22:12

końcówki wymienione i geometria ustawiona i jest nieznaczna poprawa. Spróbuje teraz pojechać na wyważenie kół i zobaczymy jaki będzie efekt. Słyszałem też że takie wibracje mogą się pojawiać przy uszkodzonych półosiach - czy to prawda??
Mały
Berbeć

Postprzez RAQnio_V » 8 lip 2011, o 22:58

sprawdź stan łożysk tak jak pisał kolega. podnosisz koło i sprawdzasz luzy góra/dół. Jak masz tylko taki min. luz to jest ok, ale jak luz jest odczuwalny to łożyska do wymiany.
A co do półosi to też jest bardzo możliwe, ale samo uszkodzenie półosi jest mało prawdopodobne, no chyba, że auto miało porządnego dzwona ;)
Wąsko i wysoko... Na przekór stereotypom :D
RAQnio_V
Badacz tematu

Postprzez K@mil » 8 lip 2011, o 23:05

1) spr lozyska 2) poduszki silnika i skrzyni
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez Mały » 11 lip 2011, o 11:28

Co do dzwona to na pewno był - ale jak duży to nie wiem - możliwe że konkretny bo maska i błotnik były malowane. Oddam autko do mechanika żeby sprawdził te łożyska i półosie, bo sam sobie z tym nie poradze.
Mały
Berbeć

Postprzez prezesik » 13 lip 2011, o 20:17

Ja miałem takie same wibracje jak słabszy był jeden gar. Przy rozędzaniu się w 3-4 osoby na III biegu przy prędkości ok. 40 km/h autem zaczęło szarpać, przy wyższej prędkości ustawało.

Siły z tłoków działające na silnik były niewyważone (jeden gar słabszy), wtedy silnik nie rozpędza się równomiernie, tylko zaczyna wibrować, tak jakby go z tyłu przyczepka trzymała.

Sprawdź kolego jeszcze kompresję na tlokach.
prezesik
Members

Postprzez killah » 14 lip 2011, o 09:59

jeśli chodzi o krzywości to krzywa może być też piasta. zakręć tarczą na podniesionym i zobacz czy jest równo - przyłóż linijkę do jarzma czy coś i sprawdzasz czy w pewnym momencie nie trze bardziej.

hamulce się grzeją?
killah

- - -

Powrót do Zawieszenie