Jaka rozpórka?

Wszystkie informacje o elementach zawieszenia.

Moderator: Moderator

Jaka rozpórka?

Postprzez Autoteliczna » 26 maja 2013, o 02:45

Robie rozeznanie jakie rozpórki są najlepsze. Po pierwsze aluminiowe czy stalowe? Czy szukać jakich konkretnych firm? Jakie są wasze doświadczenia i opinie w tej kwestii? Bawiąc się w rozpórki wystarczy sam przód czy od razu lepiej i przód i tył?
Autoteliczna
Czytacz

Jaka rozpórka?

Postprzez Pozor » 26 maja 2013, o 11:42

Ja uważam że jak już pakować rozpórki to konkretnie na przód i na tył wtedy jest już na pewno sztywno :hyhy:
Pozor
Members

Postprzez Opik » 26 maja 2013, o 12:38

przod gora powiedzialbym ze koniecznosc dla sztywniejszego zawiasu, tyl jako opcja. Na pewno nie zaszkodzi ;) co do rozporki to wazniejsze od materialu sa odpowiednio zrobione mocowania do kielichow, sama "poprzeczka" dziala na sciskanie tylko. Ja polecam ta od Mapeta skrecana, naprawde daje rade (i jesli cos to szukaj z takimi mocowaniami jak ta o ktorej wspomnilem - "obejmujace" kielichy, a nie tylko mocowane na plasko). Jak dobrze zamocujesz to zda egzamin. A jak komus sie rozkreca albo nic nie daje to dlatego ze nie potrafi jej zalozyc ;) na tyl fajna sprawa i tez chyba u siebie wrzuce
Opik
Members

Silnik: 2.0
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Autoteliczna » 26 maja 2013, o 15:14

Ja słyszałam, że jak rozpórka ma działać, a nie tylko ładnie wyglądać to tylko stalowa. Aluminiowa nic nie daje. I że bez regulacji.

Obrazek

Takie mocowanie jest w rozpórkach Benson Pro... podobno dobre. Ale chętnie zasięgnę więcej opinii.
Autoteliczna
Czytacz

Postprzez Paweu » 26 maja 2013, o 18:44

Autoteliczna napisał(a):Ja słyszałam, że jak rozpórka ma działać, a nie tylko ładnie wyglądać to tylko stalowa.

Dokładnie.

Co do ilości usztywniaczy. Tył na sztywnym zawiasie też pracuje. Więc usztywniacz nie zaszkodzi.
Paweu
Members

Rocznik: 1111
Silnik: 0.8
Paliwo: CNG
Nadwozie: cabrio

Postprzez chomik » 26 maja 2013, o 18:47

tylko i wyłącznie stalowa sztywna . Trzeba spiąć przód i tył jak jest beton ;)
chomik
Fanatyk

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

- - -

Powrót do Zawieszenie