Łożysko ?

Wszystkie informacje o elementach zawieszenia.

Moderator: Moderator

Łożysko ?

Postprzez Puchar » 7 wrz 2011, o 01:43

Witam.
Mam pewien problem od pewnego czasu podczas jazdy powyżej 60/70 km/h pojawia mi sie huczenie/szum w prawym przednim kole. Wiele osób mówiło mi że to łożysko, jednak wolał bym sie upewnić. Nie wiem czy to ma coś wspólnego lecz przy dużym deszczu i mokrej nawierzchni na nie wielką chwile samochód mi po prostu ucieka, kierownica nie do końca wykonuje moje polecenia. Jak by ktoś mógł pomóc bym był wdzięczny za informacje ;).
Puchar
Czytacz

Łożysko ?

Postprzez killah » 7 wrz 2011, o 11:47

buczenie to objaw popsutego łożyska i lepiej to wymień zanim się rozsypie. Co do 2giego problemu to poczekaj aż ktoś się ogarnięty wypowie.
killah

Postprzez Puchar » 7 wrz 2011, o 13:30

Ok, wielki dzięki ;)
Puchar
Czytacz

Postprzez komar » 8 wrz 2011, o 15:47

słuchaj co do "uciekania" auta to masz tu wiele możliwości, pierwsza - zbieżność, ale to pewnie masz ustawione (załóżmy), druga - sprawdź drążki kierownicze (powinny być wtedy luzy na kierownicy), trzecie (u mnie była) jak wejdziesz pod autko poruszaj wahaczem i zobacz miejsce gdzie wahacz wchodzi w kołyskę; tudzież sanie - jak zwał tak zwał, to tam masz gumę tłumiącą i śrubę trzymającą wahacz... możliwe, że ta guma jest wybita albo śruba poluzowana... Jeżeli ci ściąga na jedną stronę i po pewnym czasie (jakby ustawało) to może być to.... przynajmniej u mnie tak było i bardzo ciężko to inaczej zlokalizować. Co do łożyska wymieniaj i nie patrz na to że "jeszcze jeździ" tak jak kolega wcześniej radził ;P pozdrawiam
komar
Czytacz

Postprzez Puchar » 9 wrz 2011, o 12:01

Dzięki Komar ;)
A co do łożyska, to jak zmieniam to z obu stron czy może być tylko jedne ? Bo pytałem w sklepie w którym kupywałem łożysko to powiedział że może być tylko z jednej strony.?
Puchar
Czytacz

Postprzez Snejk18 » 9 wrz 2011, o 14:00

Puchar napisał(a):Dzięki Komar ;)
A co do łożyska, to jak zmieniam to z obu stron czy może być tylko jedne ? Bo pytałem w sklepie w którym kupywałem łożysko to powiedział że może być tylko z jednej strony.?

Teoretycznie można i wiele osób tak robi, tylko jak Ci się skończyło z jednej strony, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że zaraz skończy Ci się i z drugiej.

Jeżeli nie będzie Cie to dużo kosztowało, to ja na twoim miejscu wymieniłbym oba.
Snejk18
Fanatyk

Postprzez komar » 9 wrz 2011, o 14:08

z tym to jest tak jak z klockami, szczękami, amortyzatorami itd... wymienia się parami (przód, tył) ;P oczywiście nikt Ci nie zabroni wymienić tylko jednego ale lepiej zrobić to raz i mieć spokój :)
komar
Czytacz

- - -

Powrót do Zawieszenie