Siemka wiecie może co to może byc,że jak autko postoi przez całą noc i podczas ruszania z rana do pracy to słyszę jakieś obcierania,tarcie dochodzące z przodu... czy to mogą być krzywe tarcze ? czy może łożyska piasty przedniej ?
Ten dzwiek jest po ruszeniu z rana przy pierwszym hamowaniu, czy caly czas?
Jezeli tylko na poczatku to jest to delikatny nalot rdzy, ktory zdzierany jest przez klocki przy pierwszym hamowaniu. Szczegolnie w wilgotne deszczowe dni.
Jezeli caly czs trze to moze to byc koniec klockow, a wtedy wymieniaj jak najszybciej, bo tarcze zjedziesz. Moze to byc tez oslonka tarczy, ktora obciera o tarcze.
Czyli tak. Tracie występuje podczas rannego wyjazdu z podwórka do pracy i w drodzę też jakby coś przycierało lecz także kierownica czasem drga ale też dziś zauważyłem,że jak ustanę i odczekam z 20-30 minut lub dlużej to znowu sa takie tarcia ale zaraz cichną co do klocków to widać,że jeszcze jest ich sporo tak myślałem jakby rant z tarczy stoczył bo może klocki o ten rant przycierają co się zrobil na tarczy ??
i przy okazji kolejny dzis problem odnalazlem... jadąc w 4 osoby golfikiem uslyszalem jakies stuki na przodzie.... moga to byc łożyska amortyzatora czy amory ?
marcinkoz2910 czyli powiadasz,że te tarcia i stuki to wina łożyska amortyzatora wiem,że jedno mam do wymiany od strony kierowcy bo cała ta poducha mi lata ale ja myślałem,że tarcze lub przeguby. Więc w takim razie muszę kupić i to zrobić a co do wymiany to wiem,że trzeba bo trochę już poczytałem postów o tej wymianie choć i tak mam geometrie do ustawienia gdyż wymieniałem sworznie wahacza i nie byłem na ustawieniu
greg_117 napisał(a):wiem,że jedno mam do wymiany od strony kierowcy bo cała ta poducha mi lata
no to już wiesz
u mnie to tarcie było takie że wyglądało jak by ktoś mocno dociskał gumę do metalu i przesuwał ją i to zawsze jak auto postało całą noc i rano się działy dziwne odgłosy a stuki to były masakra
Tarcze mi tata wczoraj stoczył bo jest tokarzem i mam elegancko zrobione teraz aby te łożysko do wymiany i dopowiem,że podczas wyjmowania tarcz złapałem za zwtornice od str. kierowcy i skręciłem nią prawo-lewo to ewidentnie było słychac stuki , trzaski dochodzące spod poduszki amora....