POMOCY jedno kolo mi odstaje

Wszystkie informacje o elementach zawieszenia.

Moderator: Moderator

Postprzez maverick20 » 8 cze 2009, o 21:42

koledzy mam taki problem przednie kolo od strony kierowcy wystaje za obrys auta a od strony pasazera chowa sie normalnie czy da sie cos z tym zrobic ja sie troche na tym nie znam
maverick20
Berbeć

Postprzez marcinkoz2910 » 8 cze 2009, o 22:11

Patrz tutaj --> http://www.golf3.pl/topics14/dzwiny-pro ... t16602.htm

Mam podobny problem ale geometria jest idealna bo byłem a ASO VW i ustawili na glanc

A dlaczego wystaje u mnie? hmmm sam nie wiem może mam jeden błotnik nie oryginalny :zakrecony:
marcinkoz2910
Members

Postprzez Procent » 9 cze 2009, o 01:14

ja słyszałem że jak wahacze są niejednakowe to tak może być
Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!

Mój Goferek
Procent
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Repsol » 9 cze 2009, o 17:57

maverick20, zapewne masz przestawione kąty kół. Podjedź do jakiegos dobrego "magika" niech Ci to sprawdzi/ustawi sprzętem z podczerwienią.
[shadow=red] Sprzedam 2 x Kawa ZX-6R, 2001r oraz 2004r (636 na wtrysku) [/shadow] Sprzęty w nienagannej kondycji... Więcej info na PW.
Repsol
Badacz tematu

Postprzez maverick20 » 9 cze 2009, o 20:17

ale wlasnie ze bylem na geometri i mam wszystko dobrze a plotniki sprawdzalem i sa jeszcze orginalne zadna sruba nie byla ruszana czyli to moze byc wachacz jak myslicie ahha i troszke sciaga go na lewo ale tylko na alu
maverick20
Berbeć

Postprzez Repsol » 9 cze 2009, o 20:42

To w takim razie Twój wózek byl bity i dlatego tak masz. Jeśli był dobrze zrobiony, a Ty nie siedzisz w branży lakierniczej, to nie sprawdzisz tego po śrubkach od błotnika ani nawet po samych błotnikach.

Co do wachahaczy to nie wiem kto tu takie bujdy rozsiewa, że są jakieś krótsze i dłuższe. A nawet gdyby to przecież od tego jest regulacja na sworzniu i dolnym mocowaniu amora aby wyeliminować zjawiska tego typu.

Co do ściągania, to na idealnie płaskiej nawierzchni nic nie powinno ściągać (jazda z pasażerem).
Repsol
Badacz tematu

Postprzez Procent » 10 cze 2009, o 00:03

Nie bujdy tylko fakty co do wahaczy. Zamienniki nie są idealnie wymiarami z ori bo kilka milimetrów różnicy jest. Wiem bo sam tak miałem w Corsie więc nie wciskaj kitu że to bujda.

Mój Goferek
Procent
Members

Postprzez pablomed » 10 cze 2009, o 08:47

maverick20, a możesz określi ile to koło wystaje w porównaniu z drugim? Ja również jestem zdania że niestety masz bite auto, jeśli ta róznica jest wyraźnie widoczna, a na dodatek mimo ustawionej geometri auto ściąga.
pablomed
Members

Postprzez Repsol » 10 cze 2009, o 10:10

Procent napisał(a):Nie bujdy tylko fakty co do wahaczy. Zamienniki nie są idealnie wymiarami z ori bo kilka milimetrów różnicy jest. Wiem bo sam tak miałem w Corsie więc nie wciskaj kitu że to bujda.

Procent kilku milimetrowe różnice mogą występować nawet w fabrycznie oryginalnych wahaczach z różnych lat produkcji i to nikomu w niczym nie przeszkadza. A juz napewno nie jest przyczyną tego, że ktoś ma 2-3cm lub większe odchylenia w stosunku do drugiego koła.
Od tego masz tam regulację przewidzianą przez producenta aut, aby to wszystko zniwelować. Gdyby jej nie było to nawet już z taśmy produkcyjnej auta zjeżdżałyby z takimi wadami.

Twoja teoria może miałaby i sens, ale tylko wtedy gdy ta różnica byłaby dosyć duża (napewno nie kilku milimetrowa) a w aż takie wielkie po prostu nie chce mi się wierzyć, aby producent dobrej klasy wahaczy robił takie jaja.

Pozatym wytłumacz mi jak możesz mieć ustawioną idealnie geometrię wszystkich czterech kół, w sytuacji gdy masz jeden z wahaczy znacznie krótszy (oczywiście przy założeniu, że twoje auto NIGDY nie miało dzwona) :?: Jak to jest możliwe :?:
Repsol
Badacz tematu

Postprzez Procent » 10 cze 2009, o 16:36

Repsol, Niewiem jak to możliwe. Ustawili mi zbieżność itd. Ja już auto kupiłem wtedy z takim lekko odstającym kołem. Fakt miał dzwona, ale tylko błotnik był rypnięty i nic poza tym nie ruszyło. Dobrze zaznaczyłeś aby producent dobrej klasy wahaczy robił takie jaja. Jeżeli jest to dobry producent. A są również chińskie zamienniki które tylko są a róznice czasem są radykalne. U mnie róznica wtedy była jakieś 10-15mm patrząc na przód auta. Także ja to tak widzę. Ale może i faktycznie było bite. Wcale nie twierdzę że nie. Ja tylko podałem swoją teorię na ten temat. Bo od tego jest właśnie forum. Jeżeli Cię to uraziło to wybacz ;-)

Mój Goferek
Procent
Members

Postprzez Repsol » 10 cze 2009, o 17:56

Z tego co się orientuję to błotniki równiez mają regulację na śrubach mocujacych.

Procent, luzik... łapka w górę... ;-)
[shadow=red] Sprzedam 2 x Kawa ZX-6R, 2001r oraz 2004r (636 na wtrysku) [/shadow] Sprzęty w nienagannej kondycji... Więcej info na PW.
Repsol
Badacz tematu

Postprzez Procent » 10 cze 2009, o 18:09

:ok:

Mój Goferek
Procent
Members

Następna strona

- - -

Powrót do Zawieszenie