Problem z regulacją gwintu

Wszystkie informacje o elementach zawieszenia.

Moderator: Moderator

Postprzez PabloSBT » 18 maja 2012, o 21:51

Witam!
Miałem stuki w tylnich amorach podczas jazdy po nierównościach wymieniłem tależyki pierścienie oporowe te sprężynki które trzymają pierścienie i poduszki i dalej stukało w amorkach więc kupiłem nowe a że mi czasami przytarło na seryjnym zawieszeniu o oponę to kupiłem zawieszenie gwintowane tuning art i mam problem z jego regulacją, po założeniu stuki z tyłu ustały ale jest tylko ok 1 cm między oponą a nadkolem kręciłem gwint ile się da do góry i na dół ale cały czas jest tak samo o.O mierzyłem i od ziemi do nadkola jest 57,5 cm jak przekręcę w drugą stronę to jest 58 cm ale regulacja powinna być 30mm do -75mm a mi się tylko o 0,5cm zmienia wcześniej na seryjnej zawieszce miałem 65 cm od ziemi. Amortyzator mam prawie cały nagwintowany więc na całości jest regulacja czy tylko w jakimś punkcie działa regulacja?
mam takie zawieszenie
Obrazek
w którą stronę powinienem kręcić te nakrętki żeby podnieść tył? ściskając sprężynę czy ją poluzowując czyli odkręcając te śruby?? bo już zgłupiałem :P
PabloSBT
Members

Postprzez czaro » 18 maja 2012, o 22:00

PabloSBT, miałem to samo zawieszenie.
Jak kręcisz w górę nakrętki to auto powinno iść w górę.
Dziwna sprawa u Ciebie bo po zmianie powinien iść Ci do góry. A nic go tam nie blokuje? Felga czy tym podobne?
czaro
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez PabloSBT » 18 maja 2012, o 22:08

kupiłem ten gwint na allegro i koleś nie przysłał mi klucza ile dało radę tyle skręciłem :P ale dziwi mnie to że jak popuszczę śruby ile się da a później dokręce ile da radę to prawie różnicy nie ma :( opona co prawda wchodzi w nadkole ale nie da rady tam nawet palca wsunąć:P a głupio to wygląda jak tył leży a przód w górze :P czyli ta dolnia sprężyna powinna być mocno ściśnięta żeby samochód był w górze ?? tylko że brakuje tak ok 4 cm i ta przedziałka między małą a dużą sprężyną się zsunie z amortyzatora :(
PabloSBT
Members

Postprzez czaro » 18 maja 2012, o 22:20

Przelatałem na tym zawiasie jedną zimę. Wiadomo poszedł w górę. Ale różnica była ze 3-4 cm. I to nie był koniec. Więc coś u Ciebie jest nie halo.
Może amory do du... Może jakieś stare Ci sprzedał.
czaro
Members

Postprzez PabloSBT » 18 maja 2012, o 22:25

nie no amortyzatory nowe na pewno ;) musze skołować sobie jakiś klucz bo dzisiaj tylko rękami na siłę dokręcałem ale wiadomo kluczem mocniej się dokręci. Jak bym wiedział że tak będzie to bym kupił jakieś lepsze amorki :P te tuning art są za twarde w ogóle nie idzie ugiąć tyłu samochodu :P
PabloSBT
Members

Postprzez czaro » 18 maja 2012, o 22:28

PabloSBT napisał(a): te tuning art są za twarde w ogóle nie idzie ugiąć tyłu samochodu :P

Dobre są!! Ja przycierałem na nich na 215 opnie i 9" fela. Klucz kupisz na bank. A na razie jakimś kluczem do rur próbuj ;-)
czaro
Members

Postprzez PabloSBT » 19 maja 2012, o 16:12

no udało się ;-) poszedł 2cm do góry a teraz czekam na klucz do regulacji bo żabka już się nie da dokrecic :-P myślę że jeszcze 3cm pójdzie do góry ;-) dopiero teraz zalapalem o co chodzi z tym gwint
PabloSBT
Members

- - -

Powrót do Zawieszenie