stukanie w trakcie skrętu przy większych predkościach

Wszystkie informacje o elementach zawieszenia.

Moderator: Moderator

Postprzez snowfox » 23 wrz 2013, o 14:28

od jakiegoś czasu jak jadę swoim golfem to na niektórych odcinkach słychać delikatne stukanie (ciężko precyzyjnie zlokalizować)
oto opis który moze pomóc w diagnozie:
przy spojonej jeździe do 30km/h nic sie nie dzieje. Przy przyspieszaniu na odcinku prostym tez nic. Natomiast już przy skręcaniu kołami w prawo przy prędkości powyżej 50km/h, przy zjeździe np po ślimaku w dół słychać stukanie im szybsza prędkość tym szybsze stukanie.
Zauważyłem też ze na drodze która ma niewielki spad i jak jade na luzie to tez delikatnie stuka, jak przyspieszam to stukanie ustaje, bądze tez jest zagłuszane przez silnik. Najbardziej głośne stukanie jest przy zjeździe ze ślimaka w dół na skręconych cały czas kołach, na jeździe po rondzie.
Macie jakieś sugestie co to moze być?

Sprecyzuj temat inaczej kosz
Ostatnio edytowano 24 wrz 2013, o 08:06 przez snowfox, łącznie edytowano 2 razy
snowfox
Czytacz

Postprzez cineek25 » 23 wrz 2013, o 19:22

stawiam na przegub prawdopodobnie, w lewo i prawo jest to samo?
cineek25
Czytacz

Postprzez snowfox » 24 wrz 2013, o 08:10

o dziwo nie jest to samo, najczęściej jak robie skręt w prawo to słychać stukanie i czuć pod podłoga delikatne wibracje, ale nie na tyle silne by stwierdzić ze to akurat ten sam element moze je wywoływac co to stukanie. Sam już nie mam pojęcia co to moze być w tym raku w kwietniu i na początku września był na stacji diagnostycznej i nic nie znaleźli.
A moze łozysko już daje znac o sobie? moze to być taki efekt?
snowfox
Czytacz

Postprzez k-m-r1 » 24 wrz 2013, o 22:45

wez zobacz czy cos sie nie obluzowało asłony przy nadkolach a jak nie to przegób potem łorzysko
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez cineek25 » 28 wrz 2013, o 21:41

wies sprawdz lewy przegub, mało prawdopodobne ze to łozysko. Faktycznie, zobacz czy osłony sa na swoim miejscu
cineek25
Czytacz

Postprzez snowfox » 4 paź 2013, o 08:24

dziś to faktycznie podjade do mechanika albo po niedzieli. Okazuje sie ze delikatne stukanie na zakretach juz nie ma większego znaczenie, bo teraz pogorszył sie stan. Tzn. jak juz ruszma to zacznya stukać nie koniecznie skręcajac koła. A co dziwniejsze jak nie dodaje gazu to przestaje, z lekkim stuka a na 2-3 przy przyspieszaniu stuka już solidnie. Mam takie dziwne odczucie ze coś pod moim fotelem albo pod podłogą przy ręcznym.
snowfox
Czytacz

Postprzez trollu » 4 paź 2013, o 18:23

przegub stukałby zawsze i cały czas jak skręcasz koła, wg mnie możesz mieć jakieś luzy w zawieszeniu - na wahaczu itp, tuleje może wyklepane. tak czy inaczej auto trzeba obejrzeć od spodu
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
trollu
VIP

Rocznik: 0
Silnik: byl ADY jest M52TUB28
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: kombi

Postprzez snowfox » 7 paź 2013, o 09:11

byłem u mechaniaka, przejechał sie zamochodem diagnoza jest krótka: magiel do roboty
800zł koszty regeneracji i wymiany
snowfox
Czytacz

Postprzez pablomed » 8 paź 2013, o 08:50

gdzieś już napisałem: za drogo, magiel jest trwały więc używkę można brac bez dużego ryzyka
pablomed
Members

Postprzez trollu » 8 paź 2013, o 22:52

jedź na szrot i targaj z innego golfa
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
trollu
VIP

Rocznik: 0
Silnik: byl ADY jest M52TUB28
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: kombi

- - -

Powrót do Zawieszenie