Stuki puki w tylnym zawieszeniu..POMOCY

Wszystkie informacje o elementach zawieszenia.

Moderator: Moderator

Postprzez JERRY » 30 lip 2010, o 16:02

Witam....Mam Gofra 1.8 GL z 93r. i ostatnimi czasy zauważyłem dziwne pukanie(metaliczny odgłos jakby coś drgało i uderzało metal o metal)...tak jakby z tylnej osi coś miało luz...I nie tyle to puka jak wjeżdżam w dziurę tylko na małych wybojach.Pojechałem na Diagnostykę i gość powiedział mi że to tuleje na tylnej belce. Wiec wielce uradowany że problem zostanie rozwiązany...zabrałem sie ochoczo do roboty.... ;-) Lecz ku mojemu zdziwieniu po wymianie tulei...Gofer nadal wydawał ten dziwnie brzmiacy metaliczny dźwięk :zalamany: .Pojechałem wiec do znajomego mechanika i rozebraliśmy tylne bębny wymieniliśmy łożyska, czopy piasty tylnej i przy okazji wężyki chamulcowe bo były w kiepskim stanie...NADAL ten sam dźwiek słychać. Sprawdziliśmy gumy na amorkach...te górne stożkowe...Amortyzatory tez w miarę wyglądają...Ludzie pomóżcie, bo z takim hałasowaniem to aż wstyd jeździć :cry:
JERRY
Berbeć

Postprzez Ramze$ » 30 lip 2010, o 16:44

Może po prostu tłumik Ci o budę stuka, często ludzie myślą ze to tuleje a tu taka drobnostka ;)

Psdr
Ramze$
Czytacz

Postprzez JERRY » 30 lip 2010, o 17:18

Tłumik siedzi dość sztywno i nei widać żadnych oznak obtarcia czy obicia do świeżego metalu....tak jakby to wyglądało gdyby obcierał czy uderzał w bude :-(
JERRY
Berbeć

Postprzez rafal_z_ph » 31 lip 2010, o 11:27

A może tobie w bagażniku coś lata?? Dobrze się przypatrz tłumikowi i złączkom rur układu.
rafal_z_ph
Czytacz

Postprzez LukTychy » 31 lip 2010, o 11:29

ja miałem to samo i co sie okazało!! Musiałem łozyska z tyłu wymienić... sprawy groszowe :szok:
LukTychy
Members

Postprzez Goral1985 » 31 lip 2010, o 13:00

zobacz czy amorki z tylu sa mocno dokrecone!!! mozliwe ze amorki ci wylaly lub strezlily gomy miedzy amorkami a kielichem :!: :!: i wali ci na malych wertepach!!! podnies samochud na leawarku i zobacz czy tylni amorek chodzi ci gora-dol.
Goral1985
Badacz tematu

- - -

Powrót do Zawieszenie