Tarcie (a raczej szuranie) w tylnych kołach

Wszystkie informacje o elementach zawieszenia.

Moderator: Moderator

Postprzez maciej83 » 3 wrz 2009, o 20:51

Witam!
Przeczytałem już wszystkie tematy w tym dziale i nie mogłem znalaźć odpowiedzi, proszę o pomoc.
Otóż z tylnych kół tak przy prędkośći od 50 km/h wzwyż słychać takie dziwne szuranie (może to śmiesznie zbrzmi "szuszuszuszu), myślałem że to hamulce, ale przy hamowaniu też, mechanik wymienił łożyska na nowe, jakiś czas był spokój (bo nie szurało tak mocno), ale po przejechaniu około 600 km znowu szura :-x. Na kołach jest wyczuwalny leciutki luz, czyżby wystarczyłoby je tylko dokręcić??
I najważniejsze czy można z tym jeździć? bo do mechanika mam w innym mieście, a tak szybko się nie wybieram w tamte strony (praca itd.)

I jeszcze mam taką jedną sprawę odnośnie tylnego zawieszenia, jak ostro skręcam na skrzyżowaniu z tyłu słychać takie pojedyncze delikatne stuknięcie (bardziej podchodzące pod zaskrzypienie).

Proszę o pomoc i z góry przepraszam jeśli zaśmiecam forum, ale nie mogłem się doczytać nigdzie podobnej usterki.
Pozdrawiam
maciej83
Berbeć

Postprzez Procent » 3 wrz 2009, o 21:22

Było!! Proszę użyć szukajki
To taki przykład podobnego tematu. Jest ich mnóstwo!!
http://www.golf3.pl/topics43/koledzy-pr ... t=szuranie
Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!

Mój Goferek
Procent
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez marcinkoz2910 » 3 wrz 2009, o 21:27

Jeśli masz luzy na kołach to tylko dokręcić a jeśli nie pomoże to wymiana łożysk

może wogóle nie wymienił albo wymienił na jakiś szajs co jak piszesz po 600km się rozsypały..
marcinkoz2910
Members

Postprzez maciej83 » 3 wrz 2009, o 21:43

wymienił na bank bo byłem obecny przy tym. Wymienił na łożyska Optimal czy jakoś tak. Spróbuję dokręcić i zobaczymy.
maciej83
Berbeć

Postprzez Repsol » 3 wrz 2009, o 22:43

maciej83, jeżeli wyczuwasz wyraźny luz na kołach, to dokręć łozyska. Im szybciej to zrobisz tym lepiej dla ich zywotności. wtedy zobaczysz czy szutanie ustało.

Jeżeli chodzi o delikatne stuknięcie w tylnym zawieszeniu to, to również może być wina łozysk.

Proponuje Ci podokręcać łożyska i obserwowć czy te niepokojące Cie rzeczy ucichły.

PS. Optimal to kiepska firma ;-)
Repsol
Badacz tematu

Postprzez marcinkoz2910 » 4 wrz 2009, o 15:23

albo masz wywalone tuleje w belce tylnej...

ja polecam łożyska firmy SNR
marcinkoz2910
Members

Postprzez Jacol » 4 wrz 2009, o 19:42

Tuleje nie szuraja tylko stukaja. Lozyska Optimal sa dwa razy tansze niz SKF. Jesli byly zle dokrecone, czyli za mocno to szybko umarly. Trzeba kupic porzadne, SKFy i dokrecic je wg instrukcji. Sprawdzic tez, czy kola sa dobrze dokrecone, i czy opona nie jest popsuta. Jesli jest przytarta lub wyzabkowana to bedzie szumiec.
GOLF 3 - 1.6 75KM - ABU - GL 5D

kontakt: gg 4684235 / mail: clau&tlen$pl
Jacol
Badacz tematu

- - -

Powrót do Zawieszenie