Wymiana tylnej belki.

Wszystkie informacje o elementach zawieszenia.

Moderator: Moderator

Wymiana tylnej belki.

Postprzez wyder » 5 sty 2009, o 19:05

Witam serdecznie !

Trochę śniegu spadło i już uszkodziłem mojego golfika uderzając tylnym kołem o zamaskowaną przez śnieg płytę chodnikową na ulicy... -.- . Byłem dzisiaj w warsztacie i mechanicy mówią ,że na pewno jest tylna belka do wymiany i raczej felga pokrzywiona. Jako ,że jestem spłukany będę się za naprawę raczej brał sam.

myślę nad zakupem ze szrotu w Gliwicach , ale chciałem się raczej zapytać na co uważać w trakcie wymiany , i czy nie ma tam jakiś specjalnych śrub pod które pasują tylko wymyślone przez VW klucze, czy będę musiał dokupić pod którąś z wykręcanych części uszczelki , które inne części mogły ulec uszkodzeniu etc. Jak już dojadę nim do garażu postaram się wrzucić zdjęcia podwozia. Dodam ,że posiadam Golfa GT Tdi 1.9 90km z góry dziękuję.
wyder
Czytacz

Wymiana tylnej belki.

Postprzez KristoF » 5 sty 2009, o 22:04

dziwne tez kiedyś walnąłem tyłem w krawężnik i belka sie nie skrzywiła(jeździ do dzisiaj prosto).
Do wymiany bedziesz potrzebował typowy zestaw kluczy, tylko porządnych.Warto kupic belkę ale bębny są zbędne.Prawdopodobnie cały ten zestaw hamulców jest już mocno do duu..y.
Do belki warto kupić tez nowe tuleje metalowo-gumowe.No i oczywiście może się okazac że łożysko od strony tej co uderzyłeś będzie uszkodzone...podkreślam MOŻE ale nie musi.
A tak właściwie czy coś złego się działo z tym autem jak jechałes po tym uderzeniu??Widziałes tą skrzywioną felgę??Pytam bo jeżeli skrzywiłes belkę to sama felga powinna być już tylko wspomnieniem...
Robiłeś pomiar geometrii??
Był Golf3- największy błąd mojego życia...
a teraz...
Elegancja, komfort , nienaganna jakość i aksamitnie pracujący silnik Millera ;]
KristoF
Members

Postprzez wyder » 6 sty 2009, o 00:15

Samochód został uszkodzony wczoraj w nocy więc nie było czasu na poważniejsze przyjrzenie się sprawię, natomiast całe koło nie jest ułożone prostopadle do podłoża acz pod kątem jakichś 80 stopni... i jest to bardzo widoczne , lekkie nadzieję przykładam na odratowanie alusa ze względu na uderzenie całą jego powierzchnią w płytę chodnikową , która ma dość równą krawędź i cała energia uderzenia dość dobrze się rozłożyła przez co oberwało się belce... ale to tylko moje ciche pragnienie , jak wezmę go do garażu i zobaczę jak to wygląda pod spodem to napiszę gdyż narazie są to tylko moje i pobliskiego mechanika obserwacje . Co do moich przypuszczeń apropo belki , to wydaje mi się ,że mogła ulec skrzywieniu zaraz za piastą , gdyż jest ona tam chyba spawana ( obserwacja na innych belkach , mogę się mylić ) i nie wygląda na bardzo wytrzymała w tym miejscu.
wyder
Czytacz

Postprzez Nowal » 6 sty 2009, o 00:41

w poradach masz moj poradnik wymiany tulei i tam jest wiekszosc opisana.

Po za tym mysle ze za 150zł kupisz belke od uzytkowników forum a nie 250zł na allegro.
Wymiana nic skomplikowanego, jak becdziesz odkrecał tez uchwyty to musisz jechac na geometrie
Nowal
Gaduła

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez KristoF » 6 sty 2009, o 16:42

Moze tylko czop piasty sie skrzywił...poogladaj to dobrze i wrzuć fotki jak możesz.Przy wymianie nie wykręcaj uchwytów tylko same śruby od belki.Hamulce przełóż ze swojej belki, nie trzeba rozłączać rzewodów hamulcowych jak bedziesz robił z głową ;-) (wykręcasz całe bębny)
Aha i jeszcze jedno.Jeżeli skrzywiło ci belke tak jak mówisz to amortyzator jest na złom bo tez bedzie krzywy.Jednak myśle że to czop sie skrzywił as nie belka :-|
Był Golf3- największy błąd mojego życia...
a teraz...
Elegancja, komfort , nienaganna jakość i aksamitnie pracujący silnik Millera ;]
KristoF
Members

Postprzez TOMEK 84 » 6 sty 2009, o 17:06

hej ja tez miałem przygode taka jak ty
kup samą belke jesli to ona ja kupiłem za 4ry dyszki samą bez bembnów po co przepłacac
golfika mam u mechanika jutro bede wiedział dokładnie czy to belka czu czop ale modle sie żeby to był czop

ps łożysko buczy jak jedziesz???? jak tak to na bank kupuj nowe ja musiałem kupic ale z tego co napisałes to moje walnięcie nie było tak mocne jak twoje i u mnie nie widac tak mocno krzywego koła

a jak jedziesz prosto to kierownice masz lekko skręconom????

a koszt wymiany samej belki w moim warsztacie to 100zł czop by taniej wymienili albo sam bym wymienił

pozdro
TOMEK 84
Members

Postprzez wyder » 6 sty 2009, o 22:03

U mnie strasznie słychać jakieś otarcia przy prędkości 10na godzinę więc , buczenia nie dało rady wykryć na szczęście już jest w garażu i kwestia czasu bym wiedział dokładnie jak duże są uszkodzenia , obawiam się ,że łożysko też będzie do wymiany.
wyder
Czytacz

Postprzez TOMEK 84 » 7 sty 2009, o 19:49

wyder napisał(a):U mnie strasznie słychać jakieś otarcia przy prędkości 10na godzinę więc , buczenia nie dało rady wykryć na szczęście już jest w garażu i kwestia czasu bym wiedział dokładnie jak duże są uszkodzenia , obawiam się ,że łożysko też będzie do wymiany.

u mnie słychac łożysko dopiero przy około 60 km/h
wymikeniam oby dwa z jednej i 2giej str ja kupiłem juz łżyska za 1den komplet 48 zł to są te lepsze bo łozyska możersz kupic już za 17zeta ale nie polecam
a belke kupiłeś już???? czy czop ci się skrzywił????
TOMEK 84
Members

Postprzez wyder » 7 sty 2009, o 21:01

Jestem parę dni przed sesją na polibudzie więc tymi informacjami będę mógł się podzielić dopiero za jakiś tydzień , dwa. : )
wyder
Czytacz

Postprzez TOMEK 84 » 7 sty 2009, o 21:26

jak zdasz :-D :!: :!: :!: i wytrzeźwiejesz :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
powodzonka ;-)
TOMEK 84
Members

Postprzez wyder » 17 sty 2009, o 11:49

Było trochę czasu i nareszcie udało mi się wziąć za rozkręcanie Golfa, i tu niespodzianka po zdjęciu koła okazało się ,że zniszczeniu nie uległa belka! Przyczyna sporego skrzywienia koła były łożyska które wycisnęło na zewnątrz i oczywiście piasta które skrzywiła się w bardzo widoczny sposób. Jadę właśnie po te części , jeżeli wszystko po naprawie okaże się już w porządku dam znzać.

Byłem wymieniłem i dalej jestem w pustce... po wymianie wcześniej wspomnianych części koło doszło trochę do pionu , ale nadal nie jest prostopadle ustawione względem podłoża plus wyskoczył jakiś problem z hamulcem który gdzieś trze... chyba się poddam i oddam go do mechaników.

---------------------end-
W trakcie dojazdu do mechanika trzon piasty i łożyska znowu do wymiany , ale pozatym wymiana belki , amortyzatorów i bębna. Koszt około 800zł :/
wyder
Czytacz

- - - Kafelkowanie Bielsko

Powrót do Zawieszenie