pany, jeśli chodzi o naciąg... w sytuacji gdy na kółko 7j a konkretnie BBS 722 (jahre) założymy oponę 195/40, gdzie seryjnie powinno być 215/40 to jakie są minusy tego naciągu? plusem jest na pewno wygląd, a co jeśli chodzi o szybkie zakręty itp? czy taki naciąg powinien być założony przez kogoś konkretnego czy zwykły wulkanizator( z odrobiną pojęcia o pracy) może spokojnie to wykonać czy będzi estrach jeździć?
195/40 na 7j to żaden naciąg, 165/45 na 7j to jest naciąg, opona którą podałeś normalnie się ułoży na tej feldze, każdy wulkanizator, który ma pojęcie co robi bez problemu założy Ci taką oponę, może trochę po marudzą, że to nie na nasze drogi itp ale taka ich praca haha
Ja 195/40 R16 mam na feldze 7,5J. Coś widać ale niewiele. Więc naciągiem to nie jest specjalnie. I mi to zwykły wulkanizator zrobił ale tak jak piszesz z odrobiną pojęcia.
195/40/16 na feldze 7 cali nie ma prawie w ogóle naciągu, mam takie z przodu, dopiero na 8 calach jest naciąg, a na 6" żeby był naciąg to trzeba założyć coś mniejszego niż 165, ale nie ma takich opon, naciąg można zrobić na feldze szerszej niż 7 cali, minimum 7,5 cala i opona 165
A tam ja zrobiłem naciąg na feldze 7,5J oponą 175/55/r15 i daje bez problemu rade.
Powiem szczerze że na tą szerokość 7,5J da rade naciągnąć 165/50 ale to już kwestia gustu mi sie podoba moja kombinacja a tu jest link do zdjęcia jak to wygląda http://www.golf3.pl/topics2/cl-by-chlasta92-vt37439.htm na 1 stronce jest fotka