Zestaw do zawieszenia

Wszystkie informacje o elementach zawieszenia.

Moderator: Moderator

Zestaw do zawieszenia

Postprzez Stealth » 5 mar 2009, o 14:28

Na wiosnę, czyli już prawie trzeba będzie zmienić elementy eksploatacyjne w moim goferze i tu znalazłem coś takiego:
http://www.mapet-tuning.com/sklep/poliu ... -2756.html
Nie jest to zbyt drogie a poliuretan na pewno lepszy od gumy jest i zastanawiam się czy nie kupić takiego właśnie kompletu.
Stealth
Members

Zestaw do zawieszenia

Postprzez luki34 » 23 paź 2009, o 16:37

Podepnę się pod temat. Czy mógłby mi ktoś przedstawić swoje opinie po używaniu elementów poliuretanowych zawieszenia? Wkurza mnie dość częsta wymiana tulei wahaczy i innych elementów gumowych zawieszenia. Gwint i niska opona robią swoje. Zastanawiam się właśnie nad takim zestawem ale słyszałem różne opinie na ten temat. Proszę o wypowiedź kogoś kto już jeździ na tym jakiś czas.
http://www.mapet-tuning.com/sklep/produ ... ts_id=3187
luki34
Czytacz

Postprzez Pascal » 23 paź 2009, o 19:24

Też się właśnie zastanawiałem nad tym przy zakupie gwintu jednak tak się akurat złożyło że ktoś założył podobny temat...mianowicie chodziło w nim o tuleje poliuretanowe...koleś kupił dedykowane do MK3 koloru żółtego a jednak nie pasowały i coś tam docinał :wstyd: także dałem sobie siana i kupiłem wszystko z Bilsteina ;-)
Pascal
Members

Postprzez Stealth » 24 paź 2009, o 18:17

luki34 napisał(a):Czy mógłby mi ktoś przedstawić swoje opinie po używaniu elementów poliuretanowych zawieszenia?

Na poliuretanach czerwonych przejechałem już 10tys. i nadal mają się dobrze - fakt nie sprawdzałem wzrokowo w jakim są stanie. W każdym razie podczas jazdy nic mi nie stuka w zawieszeniu (gwintowane mam). Od zwykłych tulei gumowych i sworzni różnica jest taka, że poliuretan jest bardziej wytrzymalszy niż guma, a przy tym myślę nie jest specjalnie twardszy. W każdym bądź razie sam bym zalecał tym, co chcą założyć gwint bądź sportowe zawieszenie żeby takie elementy zamontować.

Pascal napisał(a):koleś kupił dedykowane do MK3 koloru żółtego a jednak nie pasowały i coś tam docinał :wstyd:

Bo najwidoczniej kupił nie ten rozmiar co trzeba - do MK3 są dwa fi 17 i fi 19 (stabilizator). Jak kupił mniejsze 17 to innej rady nie ma jak docinać (chyba że wymienić na te co trzeba). Z tego co wiem żółte poliuretany są twardsze (wytrzymalsze ??) od czerwonych ale tego nie wiem.
Wcześniej zanim kupisz sprawdzić należy suwmiarką średnicę stabilizatora - jak wychodzi ponad fi 18 to trzeba brać fi 19, a jak średnica jest mniejsza niż fi 17 to chyba nie muszę pisać.
Stealth
Members

Postprzez DJ_DARCO » 18 lis 2009, o 21:02

poliuretan jest ok :-D
ale zastanowiłbym się nad tym zagadnieniem tzn. do mk3 pasują gumki od audi S3
wg mnie to jest dużo lepsze rozwiązanie w stosunku do poliuretanu bo oryginalne części
mają homologację i są pewniejsze
ale nie moje małpy nie mój cyrk ;-)
Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców moj-golf/mk3-cl-by-dj-darco-t21179.html
DJ_DARCO
Czytacz

Postprzez pablomed » 18 lis 2009, o 21:36

DJ_DARCO, nie wiem jak z audi, na pewno po pierwsze nie trzeba się bać poliuretanu, ale do codziennej exploatacji tylko czerwony, inne żółte i chyba zielone za twarde, po drugie jeśli chcesz gumowe tuleje to proś o takie do leona turbo. Różnica jest taka że te poziome do wahacza są z pełnej gumy bez nacięć, więc sa twardsze, Lamforder chyba to robi,
pablomed
Members

- - -

Powrót do Zawieszenie